Centered riding 3 soft eyes
Woensdag 2 oktober·Care
Centered Riding (3): Soft eyes
In deze 10-delige serie Centered Riding deelt Margreet Bouwmeester, Level 4 Clinician, haar kennis zodat je voor jou en je paard een dynamische balans kunt vinden. Vandaag deel 3: Soft eyes.

De basisprincipes van Centered Riding bestaan uit zachte ogen, een juiste ademhaling, een gecentreerde zit, blokken bouwen, een heldere intentie en geaard rijden. In deze blog vertellen we je meer over het eerste principe van de Basics: “Zachte ogen”.
Compressie therapie bij paarden
Maandag 12 augustus·Care
Compressie therapie bij paarden
Dikke paardenbenen, mok, stalbenen, peesblessures, einschuss, gallen of verwondingen... als paardeneigenaar krijgen we er helaas wel eens mee te maken. Gezond houden is één ding, maar ook het weer gezond krijgen van paardenbenen kan een hele opgave zijn.
Centered riding 2 de basisprincipes
Maandag 3 juni·Care
Centered Riding (2): De basisprincipes
In deze 10-delige serie Centered Riding deelt Margreet Bouwmeester, Level 4 Clinician, haar kennis zodat je voor jou en je paard een dynamische balans kunt vinden. Vandaag deel 2: De basisprincipes.
Dolfijntherapie
Maandag 13 mei·Column
Dolfijntherapie
Een van Claire Schroijens werkzaamheden betreft zorg voor ‘anders getalenteerde jongeren’. Ze hoort en leest vaak ‘kinderen met een beperking’ en dat voelt voor haar niet juist. ''Ieder kind is ok zoals hij of zij is. We hebben allemaal wel iets maar we hebben zeker ook allemaal talenten. En in onze wereld is juist dit waar we naar kijken.'' In deze column neemt Claire je mee op reis...
Alles wat je moet weten over de teek
Woensdag 8 mei·Care
Alles wat je moet weten over de teek!
Het wordt weer lekker weer en daar kunnen we samen met onze huisdieren van gaan genieten. Ook betekent dit dat het weer warmer gaat worden. Lekker, maar het brengt ook wat nadelen met zich mee. Zo steekt de teek de kop weer op. Waar de meeste mensen denken dat ze pas in de zomer actief zijn, is dit niet het geval. Vanaf maart worden deze kleine spinachtigen al actief. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de teek, waar je op moet letten en hoe je jouw huisdier kunt beschermen tegen tekenbeten.
Paarden bij elkaar actief op zoek naar weidemaatjes voor eenzame paarden
Vrijdag 19 april·Column
Paarden bij Elkaar: actief op zoek naar weidemaatjes voor eenzame paarden
In een persbericht dat er rond Valentijnsdag uit ging, lanceerde de KNHS de campagne ' Deel je wei, iedereen blij'. Dit initiatief werd breed gedragen, want ook de Dierenbescherming, Stichting Dier & Recht en de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra haakten aan. Er is echter nog een vijfde partij, eentje die niet alleen voorlichting en adviezen geeft maar daadwerkelijk de boer op gaat: paardendatingservice Paarden bij Elkaar.
Centered riding 1 waardevol voor elke ruiter
Donderdag 18 april·Care
Centered Riding (1): Waardevol voor élke ruiter!
In deze 10-delige serie over Centered Riding deelt Margreet Bouwmeester, Level 4 Clinician, haar kennis zodat je voor jou en je paard een dynamische balans kunt vinden. Vandaag deel 1.
Jessica en frank in zweden 2
Woensdag 27 maart·Column
Jessica en Frank in Zweden (2)
Vorige keer konden jullie in deel 1 het verhaal lezen van Jessica en Frank die hun manege in Nunspeet achter zich lieten om zich te gaan vestigen in Zweden met hun trouwe viervoeters. In dit deeI gaat het over hun eerste tijd nadat ze aankwamen en waar ze allemaal mee te maken kregen. Veel leesplezier!
Is it a boy or is it a girl
Woensdag 27 februari·Column
Is it a boy or... is it a girl?
En daar zat ik dan als beginnende fokker van de, met gevaar voor uitsterven bedreigde, Bosnian Mountain Horses... Hoe het allemaal kwam zal ik wel een andere keer uitleggen, maar in deze column wil ik jullie meenemen in mijn verhaal over “de geboorte“ van mijn veulen.
Met je paard in het verkeer
Donderdag 21 februari·Care
Met je paard in het verkeer
Voor veel mensen is er niets mooiers dan met je paard een tocht maken langs het strand, door het bos of de heide. Vaak moet je dan toch eerst de openbare weg op, om in die mooie natuur te komen. Welke regels zijn belangrijk als je met je paard aan het verkeer deelneemt...
Zandkoliek
Woensdag 30 januari·Care
Zandkoliek
De ervaring leert dat blogs over spier- en peesblessures veel meer gelezen worden dan blogs over spijsverteringsproblemen. Eigenlijk is dat verbazingwekkend, want als er iets is dat juist een uitdaging is bij paarden, is een goed functionerende spijsvertering. Waarom? Bij een volwassen paard legt voedsel een hele lange weg af, ruim 35 meter...
Van droom tot daad paardrijden in de pyreneeen
Woensdag 23 januari·Travel
Van droom tot daad, paardrijden in de Pyreneeën!
Als kind…… keek ik op vakantie altijd al met enige jaloezie naar mensen die te paard door de natuur trokken. Het had een aantrekkingskracht. Eén zijn met de natuur en je paard; ultieme vrijheid. Een droom die werkelijkheid werd!
Drinken in de winter
Dinsdag 15 januari·Seasons
Drinken in de winter
Wat kan dat lekker zijn: na een buitenrit of training je op de bank nestelen met een warme kop chocomel of thee. Als vanzelf grijpen we als het buiten koud is naar een warm drankje. Heb je er al eens over nagedacht dat ook paarden het niet zo prettig vinden om ijskoud water te drinken als het winters weer is?
Basis ehbo kennis kan je paard redden 2
Zaterdag 12 januari·Care
Basis EHBO-kennis kan je paard redden! (2)
In het eerste artikel over EHBO bij paarden ging het over wat je kunt doen als je paard koorts of koliek heeft, of als er sprake is van een flinke wond. Helaas kan er nog veel meer mis gaan… In dit artikel hebben we het over wat je kunt doen als je paard een slokdarmverstopping heeft, zijn been misschien is gebroken of als er hoefproblemen zijn.
Basis ehbo kennis kan je paard redden 1
Vrijdag 11 januari·Care
Basis EHBO-kennis kan je paard redden! (1)
Een ongeluk zit in een klein hoekje, je paard kan struikelen, zich verstappen of een blessure oplopen. Ook klachten als verkoudheid en koorts kunnen plotseling optreden. Wat moet je doen als je paard ineens hulp nodig heeft? In veel gevallen betekent dit: de dierenarts bellen. Maar met basis EHBO-kennis kun je wél alvast iets doen in geval van nood!
Vuurwerkstress
Dinsdag 18 december 2018·Care
(Vuurwerk)stress
Met de feestdagen voor de deur wordt er veel over gesproken: feestmaandstress. Laten we het erop houden dat dit leuke stress is, gezonde spanning. We kijken er naar uit en bereiden feestmenu’s voor. Helaas komt negatieve spanning vaker voor, en dat geldt zeker voor onze paarden.
Jessica en frank in zweden 1
Maandag 17 december 2018·Column
Jessica en Frank in Zweden (1)
In oktober 2016 besloten wij te willen emigreren naar Zweden. Het werd tijd voor iets compleet anders nadat we vanaf 1995 een manege hebben gerund in Nunspeet - een prachtig stuk Nederland aan de rand van de Veluwe, waar we met veel plezier en liefde gewoond en gewerkt hebben.
Wist je dat
Donderdag 29 november 2018·Fun
Wist je dat...
Het bij heel weinig dieren voorkomt dat een merrie weer drachtig kan worden terwijl ze haar jong nog zoogt? De eerste melk die de merrie geeft wordt biest genoemd. Deze is belangrijk, want de melk beschermt het veulen dankzij belangrijke antistoffen. Het zogen van een veulen duurt ongeveer een jaar.
Brrrrkoud is een deken echt nodig
Donderdag 29 november 2018·Care
Brrrr...koud! Is een deken echt nodig?
De winter doet zijn intrede in ons land: voor ons mensen begint het zeker ’s ochtends en ’s avonds al flink koud te worden. We beschermen ons dan met een lekker warme winterjas, handschoenen en muts. Niet gek dat we geneigd zijn om ons paard ook in te pakken. Maar heeft je maatje zo’n deken wel nodig?
Wist je dat
Woensdag 14 november 2018·Fun
Wist je dat...
Paarden zowel liggend als staand kunnen slapen, maar voor een diepe slaap (de remslaap) ze wel moeten liggen? Een paar uur remslaap om de paar dagen is al voldoende. Verder doen paarden meerdere korte dutjes verspreid over de dag. En wist je dat paarden het liefst in een groep slapen? Dan staan er paarden op de uitkijk; een paard alleen is toch constant op zijn hoede voor mogelijk gevaar bijvoorbeeld in de vorm van andere dieren.
Zadelleed
Woensdag 14 november 2018·Column
Zadelleed
Al jaren rij ik met een heel oud zadel, een Pathfinder trail. Dertiendehands en onverwoestbaar. Zo’n zadel dat je probeert, dat direct goed ligt en waarin je nooit een pijnlijk zitvlak krijgt. Maar hoezeer ik ook verknocht ben aan mijn zadel, hij is zo langzamerhand wel aan vervanging toe...
Alternatieve therapieen voor paarden deel 5 bach bloesem therapie
Maandag 5 november 2018·Care
Alternatieve therapieën voor paarden - Deel 5 Bach bloesem therapie
“Mijn pony raakt helemaal in de stress als ze een trailers ziet.” Bijna meteen komt er iemand aanlopen met een flesje. “Hier, geef hem deze druppels maar, dan wordt het minder.” Ze drukt je een flesje ‘Bach Rescue of Eerste Hulp’ in je handen. Wat is Bach bloesem Remedie en is het werkelijk zo eenvoudig? De laatste aflevering van deze vijfdelige serie gaat over Bach bloesem therapie.
Alternatieve therapieen voor paarden deel 4 homeopathie
Zaterdag 27 oktober 2018·Care
Alternatieve therapieën voor paarden - Deel 4 Homeopathie
Hoest je pony ieder voorjaar weer? En werkt de medicatie slechts tijdelijk? Of blijft jouw paard ondanks gerichte training onverklaarbaar schrikkerig? Goede kans dat de homeopaat met jouw paard goede resultaten bereikt. “Maar er zit niet eens iets in, het is placebo,” roepen stalgenoten. “Het zit nu eenmaal in zijn genen,” zegt de fokker. Wat is homeopathie en wat kan een homeopaat voor je doen? In dit feuilleton van vijf afleveringen bespreken we een aantal alternatieve therapieën voor paarden, vandaag deel 4: Homeopathie.
Alternatieve therapieen voor paarden deel 3 lymfedrainage
Vrijdag 26 oktober 2018·Care
Alternatieve therapieën voor paarden - Deel 3 Lymfedrainage
In de winter, wanneer de paarden langer binnen staan en minder bewegen, komen stalbenen regelmatig voor. Beweging helpt, maar er is meer. Manuele lymfedrainage is een behandeling die in deze situaties goede resultaten geeft. Wat is MLD eigenlijk? In dit feuilleton van vijf afleveringen bespreken we een aantal alternatieve therapieën voor paarden, vandaag deel 3: Manuele Lymfedrainage.
Alternatieve therapieen voor paarden deel 2 cranio sacraal therapie
Donderdag 25 oktober 2018·Care
Alternatieve therapieën voor paarden - Deel 2 Cranio-sacraal therapie
Hoor je jouw paard wel eens knarsetanden? Of is hij niet helemaal fijn in de aanleuning? Op een paardenforum lees je dat cranio-sacraal therapie goede resultaten kan geven. Anderen roepen over osteopathie of homeopathie, maar ze spreken elkaar ook tegen. Hoe zit het nu precies? In dit feuilleton van vijf afleveringen bespreken we een aantal alternatieve therapieën voor paarden, vandaag deel 2: Cranio-sacraal therapie.
Alternatieve therapieen voor paarden deel 1 osteopathie
Woensdag 24 oktober 2018·Care
Alternatieve therapieën voor paarden - Deel 1 Osteopathie
Al een tijdje vind je dat je paard niet helemaal in goede doen is. Zijn vacht glimt je niet uitbundig tegemoet en tijdens het rijden heb je af en toe het gevoel dat hij niet helemaal zuiver loopt. Wat te doen in dat geval? Je belt de dierenarts. Toch? Een stalgenoot adviseert: “Haal er eens een osteopaat bij, die kan hem losmaken.” Een vriendin roept behulpzaam: “Nou ik had pas veel baat bij een cranio behandeling.” Er zijn vele therapieën die je paard ondersteunen in zijn gezondheid, maar wie doet nu precies wat? In deze vijfdelige serie bespreken we er een aantal, te beginnen met deel 1; Osteopathie.
Als je paard maar happy is
Woensdag 10 oktober 2018·Care
Als je paard maar happy is…
‘Als de kinderen tevreden zijn, zijn de ouders dat ook’. Die uitspraak hoor je vaak, en geldt eigenlijk ook voor onze band met onze paarden. Als je paard happy is, word je vanzelf ook een stuk vrolijker, toch! Maar waar merk je aan of je paard zich goed voelt? En wat kun je doen als je denkt dat hij niet in zijn ‘hum’ is?
Wist je dat
Woensdag 10 oktober 2018·Fun
Wist je dat...
10 tips voor direct effectievere training van je paard 3
Donderdag 4 oktober 2018·Care
10 Tips voor direct effectievere training van je paard (3)
In deze serie met tien tips om de dagelijkse training van je paard effectiever te maken vertelt rij-instructrice Noor Tanger hoe je door bewust op je paard te stappen betere resultaten krijgt. In dit deel de laatste drie tips. Wij wensen je veel rijplezier.
Het lekkerste recept voor een gezonde dierendag worteltaart
Donderdag 4 oktober 2018·Fun
Het lekkerste recept voor een gezonde 'Dierendag worteltaart'
4 Oktober...werelddierendag! Een goed moment om jouw beste paardenvriend(innetje) eens extra te verwennen met een gezonde worteltaart. Het onderstaande recept bevat in zijn geheel erg weinig suiker en zetmeel. Voeg geen suikerklontjes of brood toe aan de taart.
10 tips voor direct effectievere training van je paard 2
Woensdag 3 oktober 2018·Care
10 Tips voor direct effectievere training van je paard (2)
In Deel 1 vertelde rij-instructrice Noor Tanger al dat het niet eenvoudig is om correct te trainen, met respect voor de basisprincipes van de biomechanica van het paard. In deze artikelenserie geeft zij tien tips om je dagelijkse training direct effectiever te maken. Hoewel het soms voor de hand ligt zul je merken dat de training beter zal gaan als je deze tips werkelijk toepast. Vandaag, in deel 2, tips vier tot zeven.
10 tips voor direct effectievere training van je paard 1
Zaterdag 29 september 2018·Care
10 Tips voor direct effectievere training van je paard (1)
Het trainen van paarden is moeilijk, zeker als je het goed wilt doen. Je moet op zoveel dingen tegelijk letten om een optimaal resultaat te verkrijgen. Je bent letterlijk de fitness trainer en mental coach van je paard. Dit is een grote verantwoordelijkheid.
Wist je dat
Donderdag 27 september 2018·Fun
Wist je dat...?
...een paard zich, net als ons, af en toe echt kan vervelen? Sociale contacten met maatjes en lekker bewegen zijn belangrijk voor de mentale gezondheid van je paard of pony. Zet ‘m daarom voldoende in de wei, ook al is het niet zo’n goed weer. Zo kan hij zich goed uitleven!
Help ik ben wat te zwaar kan mijn paard dat aan
Maandag 24 september 2018·Care
Help! Ik ben wat te zwaar… kan mijn paard dat aan?
Elk pondje gaat door het mondje, wordt wel eens gezegd. Maar sommige mensen hebben nu eenmaal aanleg om wat zwaarder te zijn. Paardrijden doet veel voor je conditie, want je verbrandt er stiekem veel calorieën mee. Ben je bang dat je te zwaar bent voor je paard, lees dan dit artikel!
Pannenkoeken en drukte in de achterhoek
Zondag 23 september 2018·Column
Pannenkoeken en drukte in de Achterhoek
Met Timo in de trailer stellen we ons op in de rij voor de receptie, het is al een drukte van belang. Trailers, sommigen met marathonwagens erop, rijden af en aan. Ruiters en aanspanningen rijden alvast een oefenrondje. We staan bij De Heksenlaak in Barchem, morgen begint de Barchemse Paardenvierdaagse. Vier dagen lang rijden we de mooiste routes door de Achterhoek. Dit jaar hebben zo’n 110 combinaties zich ingeschreven. Het grootste deel daarvan zijn menners.
Nog meer fotografietips jouw paard als model 2
Donderdag 20 september 2018·Lifestyle
Nog meer fotografietips: jouw paard als model (2)
Met een beetje aandacht kun je de mooiste foto’s van je paard maken. In het eerste artikel leerden we je al een goed plan te maken voordat je met de shoot begint. In dit artikel lees je nog veel meer handige tips!
De beste fotografietips jouw paard als model 1
Woensdag 19 september 2018·Lifestyle
De beste fotografietips: jouw paard als model (1)
Misschien maak je iedere week wel een selfie van jou en je paard of pony. Maar soms is het tijd voor het echte werk! Met een beetje aandacht kun je de mooiste foto’s van je paard maken. Met deze tips gaat het zeker lukken: succes!
Een appeltje voor de dorst gezonde traktaties voor je paard
Maandag 17 september 2018·Care
Een appeltje voor de dorst…? Gezonde traktaties voor je paard
Iedereen wil zijn paard op z’n tijd verwennen. Tegelijk wil je voorkomen dat je paard of pony te dik wordt. Dit zijn de beste tips voor gezonde traktaties.
De leukste tips om je huis te stylen
Zondag 16 september 2018·Lifestyle
De leukste tips om je huis te stylen
Als echte fan draait het bij jou thuis natuurlijk maar om één ding: paarden! We spreken hier niet meer van een gewone hobby, maar van een echte lifestyle. Ook in je huis kun je creatief jouw passie verwerken. Wij geven je de leukste tips om je huis te stylen.
Bitloos rijden is voor iedereen
Donderdag 13 september 2018·Care
Bitloos rijden is voor iedereen
Iedere ruiter en ieder paard of pony kan leren om bitloos te rijden. Petra Mensink geeft praktische tips en advies over de eerste stappen die je kunt nemen als je  overweegt om zonder bit te gaan rijden.
Help ik vind het lastig weer op te stappen na een val
Woensdag 12 september 2018·Care
Help! Ik vind het lastig weer op te stappen na een val
Iedereen die paardrijdt, weet dat het kan gebeuren; een valpartij. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Een val betekent gelukkig niet automatisch lichamelijk letsel. Maar de gevolgen van een val kunnen toch groot zijn. Bijvoorbeeld als zich in je hoofd het idee heeft genesteld dat het toch wel spannend is, die galop… Vind je het moeilijk om na een val weer op te stappen? Met deze tips krijg je je zelfvertrouwen terug!
Rijden bij slecht weer let op de gevaren
Dinsdag 11 september 2018·Seasons
Rijden bij slecht weer: let op de gevaren!
Voor veel ruiters is er niets mooiers dan een buitenrit. Toch neemt dat ook de nodige risico’s met zich mee. Houd bijvoorbeeld altijd het weerbericht in de gaten. Een plotselinge onweersbui kan niet alleen de rit aardig verpesten, maar is vooral erg gevaarlijk voor mens en dier.
Maandag 10 september 2018·Column
Even voorstellen...
Ondergetekende gaat met regelmaat haar licht laten schijnen over onderwerpen die te maken hebben met het huisvesten van paarden op een zo natuurlijke mogelijke wijze, het welzijn van deze edele viervoeters, hun onvoorwaardelijke liefde en nobelheid, ervaringen met coaching waarbij mensen en jongeren geraakt worden tot het diepst van hun kern. En nog zoveel meer moois dat hopelijk voor de lezers van deze blog interessant is.
Wat kun je doen om je paard te helpen bij het aanmaken van een wintervacht
Maandag 10 september 2018·Seasons
Wat kun je doen om je paard te helpen bij het aanmaken van een wintervacht?
Verharen in het najaar vraagt net zoveel energie van je paard als in het voorjaar. Wat kun je doen om je paard te ondersteunen? Vaak vindt men een luizige pony of harig paard lastig. Een aantal punten ter overweging.
Inzet paarden bij therapieprogramma succesvol
Zondag 9 september 2018·Care
Inzet paarden bij therapieprogramma succesvol
De meeste mensen hebben vast wel eens gehoord van Hulphond Nederland: deze organisatie helpt mensen met een fysieke of geestelijke zorgvraag door de inzet van een hulphond. Sinds een tijdje worden ook dertien paarden ingezet om mensen te helpen! Een gesprek met Dimitri Nadorp van Hulphond Nederland over deze bijzondere samenwerking tussen mens en dier.