10 Tips voor direct effectievere training van je paard (1)

28 mei
Het trainen van paarden is moeilijk, zeker als je het goed wilt doen. Je moet op zoveel dingen tegelijk letten om een optimaal resultaat te verkrijgen. Je bent letterlijk de fitness trainer en mental coach van je paard. Dit is een grote verantwoordelijkheid.
10 tips voor direct effectievere training van je paard 1
Tekst: Noor Tanger
Headerfoto: www.tekstvaartphotography.com

Blessures ontstaan door verkeerd trainen van je paard

Het belangrijkste bij het trainen moet natuurlijk altijd het welzijn van je paard zijn. Een paard netjes opleiden is iets anders dan hem met kracht en dwang een kunstje aanleren. De training moet tot doel hebben om je paard meer in balans te brengen in zijn lichaam, om blessures te voorkomen. Peesblessures komen vaak voort uit nét scheef trainen waardoor de pezen verkeerd belast worden. Dit geeft irritatie tot de pees echt stuk gaat. Hetzelfde geldt voor rugblessures, die vaak ontstaan doordat het paard met een holle rug gereden wordt. Daarom is het zo belangrijk om dingen precies goed te doen. Omdat we weten hoe veel tijd en moeite het kost om een paard goed op te leiden, geven we je in een reeks van drie artikelen tien tips om meer effect te krijgen van je dagelijkse training. Je kunt deze tips direct toepassen. In deel 1 eerste drie tips.

Tips voor effectief trainen

  • Tip 1: Positief beginnen
Begin altijd met een positief gevoel, maar zonder verwachtingen over het resultaat. Verwachtingen creëren een vorm van druk op jezelf en je paard. Dat betekent niet dat je zomaar wat in de rondte rijdt maar dat je de gedachte loslaat ‘vandaag móét deze oefening drie keer perfect gaan’. Als je gewoon lekker aan de slag gaat met een positief gevoel, komt de rest vanzelf. 

  • Tip 2: Rijd geen doelloze lijnen
Visualiseer elke lijn van te voren en voel wat er gebeurt zodra je die lijn inzet. Corrigeer je paard zodat hij precies op je lijn blijft. Als je paard namelijk exact op die lijn beweegt, en je hem er niet vanaf laat lopen, dan maak je optimaal gebruik van de plaatsing van de benen op de juiste plaats. Zo vergroot je de draagkracht van de achterbenen en haal je zoveel mogelijk gewicht van de voorbenen af. Zet eens pionnen neer, zodat je niet meer kunt smokkelen! Dit kan best confronterend zijn, maar helpt wel direct je training effectiever te maken.

  • Tip 3: Beloon je paard veel en uitbundig!
En niet pas als hij iets bijzonders heeft uitgevoerd. Beloon ook voor de kleine tussenstapjes. Zo houdt je hem gemotiveerd. Daarnaast gebeurt er nog iets moois als je je paard blij toespreekt: Je krijgt er zelf ook een blij gevoel van! We zijn maar al te gauw geneigd om wel te corrigeren wat we niet willen, maar belonen te weinig wat we dan wel willen. Op die manier wordt de algehele sfeer negatief, zonder dat je dit wilt. Leren is veel leuker in een positieve omgeving! Als je vandaag nog deze tips toepast zul je direct effect merken.

Morgen in deel 2 volgen vier nieuwe tips.
Anderen lazen ook:
Magneetveldtherapie
Woensdag 12 september 2018·Care
Magneetveldtherapie
Magneetveldtherapie is een vorm van fysiotherapie die vaak wordt toegepast bij behandeling van of ter voorkoming van problemen bij paarden, zoals peesblessures, botbreuken en rugproblemen.
Magneetveld therapie kan worden toegepast met behulp van ‘gewone’, niet bewegende, magneten die aangebracht zijn in dekens of bandages. ( Deze hebben slechts een weinig inwerking). Veel effectiever is therapie in de vorm van pulserende magneetvelden.
Basis ehbo kennis kan je paard redden 1
Maandag 25 mei·Care
Basis EHBO-kennis kan je paard redden! (1)
Een ongeluk zit in een klein hoekje, je paard kan struikelen, zich verstappen of een blessure oplopen. Ook klachten als verkoudheid en koorts kunnen plotseling optreden. Wat moet je doen als je paard ineens hulp nodig heeft? In veel gevallen betekent dit: de dierenarts bellen. Maar met basis EHBO-kennis kun je wél alvast iets doen in geval van nood!
Alternatieve therapieen voor paarden deel 2 cranio sacraal therapie
Donderdag 25 oktober 2018·Care
Alternatieve therapieën voor paarden - Deel 2 Cranio-sacraal therapie
Hoor je jouw paard wel eens knarsetanden? Of is hij niet helemaal fijn in de aanleuning? Op een paardenforum lees je dat cranio-sacraal therapie goede resultaten kan geven. Anderen roepen over osteopathie of homeopathie, maar ze spreken elkaar ook tegen. Hoe zit het nu precies? In dit feuilleton van vijf afleveringen bespreken we een aantal alternatieve therapieën voor paarden, vandaag deel 2: Cranio-sacraal therapie.