10 Tips voor direct effectievere training van je paard (2)

3 oktober 2018
In Deel 1 vertelde rij-instructrice Noor Tanger al dat het niet eenvoudig is om correct te trainen, met respect voor de basisprincipes van de biomechanica van het paard. In deze artikelenserie geeft zij tien tips om je dagelijkse training direct effectiever te maken. Hoewel het soms voor de hand ligt zul je merken dat de training beter zal gaan als je deze tips werkelijk toepast. Vandaag, in deel 2, tips vier tot zeven.
Tekst: Noor Tanger
Deel 2

Hoe train je een paard om ontspannen en in balans te lopen

  • Tip 4: Wees consequent
Natuurlijk heb je dit al veel vaker gehoord, maar geef het maar toe, af en toe rij je die laatste overgang terug naar stap voordat je gaat uitstappen niet zoals het hoort. (Lees: paard doet een imitatie van een lama en omdat je toch al klaar was, geef je hem lange teugel). Onthou dat een paard beter wordt in dat wat hij oefent… Altijd! Dus als je hem dingen verkeerd laat doen…zal hij ze verkeerd blijven doen. En dat ligt niet aan hem.

  • Tip 5: Zorg ervoor dat je paard zich kan ontspannen
Zo belangrijk! Een paard kan alleen dingen goed leren als zijn brein ontspannen is. De mate van ontspanning heeft vooral te maken met de hoofd/halshouding. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een paard dat zijn hoofd hoog heeft adrenaline aanmaakt, en wanneer het zijn hoofd lager heeft, hij de rustgevende stofjes endorfine en serotonine aanmaakt. Als je paard vanuit ontspanning uiteindelijk voldoende draagkracht heeft ontwikkeld in de achterhand, en met juist rug gebruik onder de ruiter wordt bewogen, pas dan blijft hij in de oprichting ook ontspannen in zijn hoofd. Oprichting vragen terwijl hij daar nog niet de kracht in de achterhand voor heeft zorgt direct voor meer spanning. Moet je je paard dan maar helemaal uit elkaar laten lopen? Nee, de hals vanuit nageeflijkheid op lengte brengen is genoeg. Werk aan de draagkracht door hem in een laag tempo in balans op de achterhand te rijden. Zodra je dit voor elkaar hebt kun je je paard ook steeds beter in balans houden in het naar voren rijden.

  • Tip 6: Besteed aandacht aan je ellebogen
Laat iemand eens foto’s van je maken terwijl je aan het rijden bent. Bekijk die foto’s en let dan eens goed op je armen. Zijn ze recht of zit er een hoek in? Staat er zichtbare spanning op je armen? Wordt de mondhoek van je paard door het bit naar achteren gehaald of is de verbinding zacht? Een zachte stabiele aanleuning begint bij een ontspannen zit die de bewegingen van het paard absorbeert, waardoor de handen stil kunnen blijven vanuit een meevoelende elleboog. Uiteraard bedoelen we stil ten opzichte van de mond. Dat wil zeggen dat je steeds vloeiend meebeweegt met de mond, zodat mond, teugel en elleboog constant één zachte samenwerking zijn. Wil je je ellebogen zachter maken zodat je steeds subtieler kunt communiceren, dan zul je vooral aan je zit moeten werken! Door hier bewust mee bezig te zijn (ontspan je onderrug en veer mee in de beweging), word je verbinding direct zachter en kun je subtieler communiceren.

  • Tip 7: Vraag niet van je paard in een hoog tempo…
…wat je in een laag tempo nog niet kunt vragen. Zorg dat je eerst balans hebt in het lagere tempo en werk er dan aan om het tempo omhoog te brengen terwijl de balans behouden blijft. Een balletdanser oefent zijn nieuwe oefening eerst heel langzaam, om de hersenen de nieuwe bewegingen te leren en het lichaam te balanceren. Pas als dat goed gaat wordt het tempo langzaam opgevoerd. Let op, dit heeft niets te maken met wel of niet aan het been zijn. Als je been geeft moet er reactie komen, mits je hem zelf niet tegelijkertijd tegen houdt met één of beide handen natuurlijk.

Heb je de tips van deel 1 toegepast? Bovenstaande tips vragen meer denkwerk en oefening. Morgen, in deel 3 volgen tips acht tot tien. Je zult zien dat door bewust met training van je paard bezig te zijn, je dagelijkse inspanning wordt beloond met een blij en ontspannen lopend paard.
Anderen lazen ook:
Basis ehbo kennis kan je paard redden 1
Maandag 25 mei·Care
Basis EHBO-kennis kan je paard redden! (1)
Een ongeluk zit in een klein hoekje, je paard kan struikelen, zich verstappen of een blessure oplopen. Ook klachten als verkoudheid en koorts kunnen plotseling optreden. Wat moet je doen als je paard ineens hulp nodig heeft? In veel gevallen betekent dit: de dierenarts bellen. Maar met basis EHBO-kennis kun je wél alvast iets doen in geval van nood!
Help ik vind het lastig weer op te stappen na een val
Woensdag 12 september 2018·Care
Help! Ik vind het lastig weer op te stappen na een val
Iedereen die paardrijdt, weet dat het kan gebeuren; een valpartij. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Een val betekent gelukkig niet automatisch lichamelijk letsel. Maar de gevolgen van een val kunnen toch groot zijn. Bijvoorbeeld als zich in je hoofd het idee heeft genesteld dat het toch wel spannend is, die galop… Vind je het moeilijk om na een val weer op te stappen? Met deze tips krijg je je zelfvertrouwen terug!
Maandag 10 september 2018·Column
Even voorstellen...
Ondergetekende gaat met regelmaat haar licht laten schijnen over onderwerpen die te maken hebben met het huisvesten van paarden op een zo natuurlijke mogelijke wijze, het welzijn van deze edele viervoeters, hun onvoorwaardelijke liefde en nobelheid, ervaringen met coaching waarbij mensen en jongeren geraakt worden tot het diepst van hun kern. En nog zoveel meer moois dat hopelijk voor de lezers van deze blog interessant is.