10 Tips voor direct effectievere training van je paard (3)

4 oktober 2018
In deze serie met tien tips om de dagelijkse training van je paard effectiever te maken vertelt rij-instructrice Noor Tanger hoe je door bewust op je paard te stappen betere resultaten krijgt. In dit deel de laatste drie tips. Wij wensen je veel rijplezier.
10 tips voor direct effectievere training van je paard 3
Tekst: Noor Tanger 

Effectief trainen begint met bewust rijden


  • Tip 8: Training zorgt voor meer bespiering
Als je je paard in een correcte houding traint (vanuit ontspanning met schoftlift en ondertredend achterbeen) ontwikkelen de spieren op de bovenlijn, en vooral de schoft, zich razendsnel. Inmiddels zeg ik tegen iedere nieuwe lesklant bij de eerste les dat ze alvast een afspraak moet maken met de zadelmaker omdat het zadel 4-6 weken na de eerste les te krap is geworden. De eerste tekenen dat dit gebeurt is zijn dat het paard wekenlang fijn gaat, en dan plotseling gaat protesteren.
Paarden lopen heel lang door met ongemak. Ze compenseren in hun lijf tot dit niet meer lukt. En dan is het aan ons als ruiters om uit te vinden waarom er ineens bepaald gedrag ontstaat. Ik kreeg regelmatig zes weken na de eerste les een bericht dat het paard ineens niet meer fijn ging. En altijd was het dan een te krap geworden zadel.

Als je dus goed bezig bent wordt de bovenlijn van je paard steeds ronder en voller. Krijgt je paard steeds meer onderhals bespiering? Dan is het tijd om anders te gaan trainen. Op de onderhals lopen komt altijd voort uit trainen met verkeerd lichaamsgebruik. Het kan zijn dat er een blokkade die losgemaakt moet worden maar dit helpt alleen als je ook anders gaat rijden.

Houd de bespiering in de gaten en maak op tijd een afspraak met je zadelmaker! Anders doe je al je goede werk in de training weer teniet met een krap zadel.

  • Tip 9: Accepteer dat je paard spierpijndagen zal hebben
Zoals je misschien weet als je zelf sport is spierpijn onvermijdelijk als je goed traint. Op een spierpijn dag is je paard misschien wat kribbig, gaan dingen die normaal heel fijn lukken ineens minder goed en dan kan er een duiveltje op je schouder komen zitten die zegt: ”Nou, hij moet het maar gewoon doen! Niet zo aanstellen, gisteren lukte dit ook gewoon!”
Ehm… dit lukte gisteren zó goed, dat je de spiergroepen goed hebt aangesproken. Daarom heeft je paard daar vandaag last van.
Als je spierpijn hebt, kun je die specifieke spieren beter even wat rust gunnen en iets gaan doen wat totaal andere spieren aanspreekt. Het is wel handig om dan zelf enige kennis van de biomechanica te hebben, zodat je ook weet wat je dan wel kunt doen op zo’n dag. Tip 9 is dus eigenlijk: ‘Verdiep je in het lichaam van je paard en hoe dit precies functioneert.’

  • Tip 10: …Geniet!
Geniet van de samenwerking tussen jou en je paard. Heb begrip voor hoe hij denkt, en voor wat hij voelt! Respecteer hem zoals hij is en leer hoe je hem het beste iets kunt leren, zonder hem te beschadigen. Het is echt heel bijzonder dat wij als roofdier mens, op prooidier paard gaan zitten en er van alles van vragen. En ook nog verwachten dat hij ons begrijpt.

Als je je training effectiever wilt maken, verdiep je dan in je paard, ook op mentaal vlak. Voorál op mentaal vlak! Want je kunt zijn lichaam pas iets laten doen, als hij hier mentaal toe in staat is. Anders wordt het een kunstje, zonder uitdrukking. Dan zou het alleen voor jou iets opleveren. Zorg dat het jullie beide iets oplevert. Je paard een sterker, soepeler lichaam omdat hij naar je luistert en met je meedoet, en jij het behalen van alle doelen die je jezelf met je paard hebt gesteld, zónder blessureleed. Want als je je paard mentaal en lichamelijk in volledige balans rijdt, is de kans op blessures zoals peesblessures, rugproblemen en halsproblemen nihil.

Lees ook deel 1
Lees ook deel 2
Anderen lazen ook:
Basis ehbo kennis kan je paard redden 1
Maandag 25 mei·Care
Basis EHBO-kennis kan je paard redden! (1)
Een ongeluk zit in een klein hoekje, je paard kan struikelen, zich verstappen of een blessure oplopen. Ook klachten als verkoudheid en koorts kunnen plotseling optreden. Wat moet je doen als je paard ineens hulp nodig heeft? In veel gevallen betekent dit: de dierenarts bellen. Maar met basis EHBO-kennis kun je wél alvast iets doen in geval van nood!
Zandkoliek
Woensdag 30 januari 2019·Care
Zandkoliek
De ervaring leert dat blogs over spier- en peesblessures veel meer gelezen worden dan blogs over spijsverteringsproblemen. Eigenlijk is dat verbazingwekkend, want als er iets is dat juist een uitdaging is bij paarden, is een goed functionerende spijsvertering. Waarom? Bij een volwassen paard legt voedsel een hele lange weg af, ruim 35 meter...
Zadelleed
Woensdag 14 november 2018·Column
Zadelleed
Al jaren rij ik met een heel oud zadel, een Pathfinder trail. Dertiendehands en onverwoestbaar. Zo’n zadel dat je probeert, dat direct goed ligt en waarin je nooit een pijnlijk zitvlak krijgt. Maar hoezeer ik ook verknocht ben aan mijn zadel, hij is zo langzamerhand wel aan vervanging toe...