Alles wat je moet weten over de teek!

8 mei 2019
Het wordt weer lekker weer en daar kunnen we samen met onze huisdieren van gaan genieten. Ook betekent dit dat het weer warmer gaat worden. Lekker, maar het brengt ook wat nadelen met zich mee. Zo steekt de teek de kop weer op. Waar de meeste mensen denken dat ze pas in de zomer actief zijn, is dit niet het geval. Vanaf maart worden deze kleine spinachtigen al actief. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de teek, waar je op moet letten en hoe je jouw huisdier kunt beschermen tegen tekenbeten.
Teek shutterstock 222021178

In de winter zijn teken nauwelijks actief, omdat het dan te koud is. Vanaf maart tot en met september worden de hoogste aantallen waargenomen. Het aantal tekenbeten zijn in mei, juni en juli het hoogst, maar deze cijfers stijgen al vanaf maart. Vanaf deze maand wordt het dus alweer oppassen geblazen, want zowel mens als dier kunnen slachtoffer worden van zo’n vervelende tekenbeet.

Veel mensen denken dat teken met name uit bomen vallen, maar dit is in de meeste gevallen niet waar. Ze zitten namelijk in hoog gras, in planten of dode bladeren. Als ze een mens of dier langs zien komen, stappen ze over zodat ze zichzelf van voedsel kunnen voorzien. Teken doen dit gedurende hun verschillende levensstadia. Je hebt een larve, een nimf en een volwassen teek (1).

Een klein percentage van de teken draagt een bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Zowel mens als dier kunnen hiervan ziek worden. Ook dragen sommige teken nog andere ziektes over. Gelukkig word je meestal niet ziek van een tekenbeet. Wanneer jouw huisdier wordt gebeten door een teek is het belangrijk deze te verwijderen. Dit kan met  een  tekentang. Belangrijk hierbij is om de teek te verwijderen en om daarna het wondje schoon te maken met gekookt en gekoeld water (2).

Nóg beter is natuurlijk om ervoor te zorgen dat jouw huisdier niet te maken krijgt met teken. Dit kan door middel van bijvoorbeeld een anti-parasiet halsband. Deze halsbanden zijn verkrijgbaar voor zowel honden als katten en het stofje in de halsbanden zorgt ervoor dat de gewrichten van de parasieten blokkeren. Hierdoor heeft jouw hond of kat geen last van deze vervelende beestjes! Ook zijn er anti-parasiet druppels voor hond en kat verkrijgbaar die hetzelfde werken en een omgevingsspray. Aanbevolen is om te kijken wat er bij jouw huisdier past. Hiernaast moet je natuurlijk gewoon blijven uitkijken als het warmer wordt en goed blijven controleren op teken.

Mocht jouw huisdier ineens raar gedrag vertonen na een tekenbeet, raadpleeg dan altijd direct een dierenarts. Veel (tekenvrij) wandelplezier!

Bronnen:
1. www.lymenet.nl/info/tekenbeet
2. www.rtvdrenthe.nl/nieuws
Vitakraft nederland bv
Geschreven door:
Vitakraft Nederland B.V.
Vitakraft ontwikkelt, produceert en levert innovatieve en kwalitatief hoogwaardige producten en diensten op ieder moment, op elke gewenste plaats, voor ieder huisdier specifiek, onder de merknaam Vitakraft. Door duidelijke communicatie helpen wij de consument bij het maken van de juiste keuze voor het juiste product of dienst voor dat specifieke dier.
+31 (0)313 670 034
Anderen lazen ook:
Zadelleed
Woensdag 14 november 2018·Column
Zadelleed
Al jaren rij ik met een heel oud zadel, een Pathfinder trail. Dertiendehands en onverwoestbaar. Zo’n zadel dat je probeert, dat direct goed ligt en waarin je nooit een pijnlijk zitvlak krijgt. Maar hoezeer ik ook verknocht ben aan mijn zadel, hij is zo langzamerhand wel aan vervanging toe...
Alternatieve therapieen voor paarden deel 1 osteopathie
Woensdag 24 oktober 2018·Care
Alternatieve therapieën voor paarden - Deel 1 Osteopathie
Al een tijdje vind je dat je paard niet helemaal in goede doen is. Zijn vacht glimt je niet uitbundig tegemoet en tijdens het rijden heb je af en toe het gevoel dat hij niet helemaal zuiver loopt. Wat te doen in dat geval? Je belt de dierenarts. Toch? Een stalgenoot adviseert: “Haal er eens een osteopaat bij, die kan hem losmaken.” Een vriendin roept behulpzaam: “Nou ik had pas veel baat bij een cranio behandeling.” Er zijn vele therapieën die je paard ondersteunen in zijn gezondheid, maar wie doet nu precies wat? In deze vijfdelige serie bespreken we er een aantal, te beginnen met deel 1; Osteopathie.
Alternatieve therapieen voor paarden deel 5 bach bloesem therapie
Maandag 5 november 2018·Care
Alternatieve therapieën voor paarden - Deel 5 Bach bloesem therapie
“Mijn pony raakt helemaal in de stress als ze een trailers ziet.” Bijna meteen komt er iemand aanlopen met een flesje. “Hier, geef hem deze druppels maar, dan wordt het minder.” Ze drukt je een flesje ‘Bach Rescue of Eerste Hulp’ in je handen. Wat is Bach bloesem Remedie en is het werkelijk zo eenvoudig? De laatste aflevering van deze vijfdelige serie gaat over Bach bloesem therapie.