Alles wat je moet weten over de teek!

8 mei
Het wordt weer lekker weer en daar kunnen we samen met onze huisdieren van gaan genieten. Ook betekent dit dat het weer warmer gaat worden. Lekker, maar het brengt ook wat nadelen met zich mee. Zo steekt de teek de kop weer op. Waar de meeste mensen denken dat ze pas in de zomer actief zijn, is dit niet het geval. Vanaf maart worden deze kleine spinachtigen al actief. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de teek, waar je op moet letten en hoe je jouw huisdier kunt beschermen tegen tekenbeten.
Teek shutterstock 222021178

In de winter zijn teken nauwelijks actief, omdat het dan te koud is. Vanaf maart tot en met september worden de hoogste aantallen waargenomen. Het aantal tekenbeten zijn in mei, juni en juli het hoogst, maar deze cijfers stijgen al vanaf maart. Vanaf deze maand wordt het dus alweer oppassen geblazen, want zowel mens als dier kunnen slachtoffer worden van zo’n vervelende tekenbeet.

Veel mensen denken dat teken met name uit bomen vallen, maar dit is in de meeste gevallen niet waar. Ze zitten namelijk in hoog gras, in planten of dode bladeren. Als ze een mens of dier langs zien komen, stappen ze over zodat ze zichzelf van voedsel kunnen voorzien. Teken doen dit gedurende hun verschillende levensstadia. Je hebt een larve, een nimf en een volwassen teek (1).

Een klein percentage van de teken draagt een bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Zowel mens als dier kunnen hiervan ziek worden. Ook dragen sommige teken nog andere ziektes over. Gelukkig word je meestal niet ziek van een tekenbeet. Wanneer jouw huisdier wordt gebeten door een teek is het belangrijk deze te verwijderen. Dit kan met  een  tekentang. Belangrijk hierbij is om de teek te verwijderen en om daarna het wondje schoon te maken met gekookt en gekoeld water (2).

Nóg beter is natuurlijk om ervoor te zorgen dat jouw huisdier niet te maken krijgt met teken. Dit kan door middel van bijvoorbeeld een anti-parasiet halsband. Deze halsbanden zijn verkrijgbaar voor zowel honden als katten en het stofje in de halsbanden zorgt ervoor dat de gewrichten van de parasieten blokkeren. Hierdoor heeft jouw hond of kat geen last van deze vervelende beestjes! Ook zijn er anti-parasiet druppels voor hond en kat verkrijgbaar die hetzelfde werken en een omgevingsspray. Aanbevolen is om te kijken wat er bij jouw huisdier past. Hiernaast moet je natuurlijk gewoon blijven uitkijken als het warmer wordt en goed blijven controleren op teken.

Mocht jouw huisdier ineens raar gedrag vertonen na een tekenbeet, raadpleeg dan altijd direct een dierenarts. Veel (tekenvrij) wandelplezier!

Bronnen:
1. www.lymenet.nl/info/tekenbeet
2. www.rtvdrenthe.nl/nieuws
Vitakraft nederland bv
Geschreven door:
Vitakraft Nederland B.V.
Vitakraft ontwikkelt, produceert en levert innovatieve en kwalitatief hoogwaardige producten en diensten op ieder moment, op elke gewenste plaats, voor ieder huisdier specifiek, onder de merknaam Vitakraft. Door duidelijke communicatie helpen wij de consument bij het maken van de juiste keuze voor het juiste product of dienst voor dat specifieke dier.
+31 (0)313 670 034
Anderen lazen ook:
Yee haw sicilie
Zaterdag 15 september 2018·Travel
Yee haw Sicilië!
Bij binnenkomst in de eetzaal van de ‘agriturismo’ – zeg maar de Italiaanse variant op het betere boerenbed – wacht ons meteen een verrassing. We gaan met z’n tienen op trektocht naar de Etna, de vulkaan die nooit slaapt en met zijn 3350 meter hoogte de skyline van noordoost Sicilië bepaalt. Leuk, we zijn niet alleen met ons vaste clubje van vier trektochtverslaafde amazones uit Zuid-Holland, maar in internationaal gezelschap van Franse, Britse, Duitse en Noorse afkomst.
Pannenkoeken en drukte in de achterhoek
Zondag 23 september 2018·Column
Pannenkoeken en drukte in de Achterhoek
Met Timo in de trailer stellen we ons op in de rij voor de receptie, het is al een drukte van belang. Trailers, sommigen met marathonwagens erop, rijden af en aan. Ruiters en aanspanningen rijden alvast een oefenrondje. We staan bij De Heksenlaak in Barchem, morgen begint de Barchemse Paardenvierdaagse. Vier dagen lang rijden we de mooiste routes door de Achterhoek. Dit jaar hebben zo’n 110 combinaties zich ingeschreven. Het grootste deel daarvan zijn menners.
Cavalluna the horseclub keek alvast backstage
Woensdag 19 december 2018·Fun
Cavalluna, The Horseclub keek alvast backstage!
Zaterdag 30 en zondag 31 maart 2019 is het zover; dan kan het publiek in Rotterdam Ahoy genieten van CAVALLUNA – World of Fantasy. Er staan in de Ahoy-arena drie wervelende shows op het programma die bol staan van paardrijkunst, acrobatiek, dans en muziek. The Horseclub nam alvast een kijkje backstage, waar momenteel hard wordt getraind.