Alles wat je moet weten over de teek!

8 mei
Het wordt weer lekker weer en daar kunnen we samen met onze huisdieren van gaan genieten. Ook betekent dit dat het weer warmer gaat worden. Lekker, maar het brengt ook wat nadelen met zich mee. Zo steekt de teek de kop weer op. Waar de meeste mensen denken dat ze pas in de zomer actief zijn, is dit niet het geval. Vanaf maart worden deze kleine spinachtigen al actief. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de teek, waar je op moet letten en hoe je jouw huisdier kunt beschermen tegen tekenbeten.
Teek shutterstock 222021178

In de winter zijn teken nauwelijks actief, omdat het dan te koud is. Vanaf maart tot en met september worden de hoogste aantallen waargenomen. Het aantal tekenbeten zijn in mei, juni en juli het hoogst, maar deze cijfers stijgen al vanaf maart. Vanaf deze maand wordt het dus alweer oppassen geblazen, want zowel mens als dier kunnen slachtoffer worden van zo’n vervelende tekenbeet.

Veel mensen denken dat teken met name uit bomen vallen, maar dit is in de meeste gevallen niet waar. Ze zitten namelijk in hoog gras, in planten of dode bladeren. Als ze een mens of dier langs zien komen, stappen ze over zodat ze zichzelf van voedsel kunnen voorzien. Teken doen dit gedurende hun verschillende levensstadia. Je hebt een larve, een nimf en een volwassen teek (1).

Een klein percentage van de teken draagt een bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Zowel mens als dier kunnen hiervan ziek worden. Ook dragen sommige teken nog andere ziektes over. Gelukkig word je meestal niet ziek van een tekenbeet. Wanneer jouw huisdier wordt gebeten door een teek is het belangrijk deze te verwijderen. Dit kan met  een  tekentang. Belangrijk hierbij is om de teek te verwijderen en om daarna het wondje schoon te maken met gekookt en gekoeld water (2).

Nóg beter is natuurlijk om ervoor te zorgen dat jouw huisdier niet te maken krijgt met teken. Dit kan door middel van bijvoorbeeld een anti-parasiet halsband. Deze halsbanden zijn verkrijgbaar voor zowel honden als katten en het stofje in de halsbanden zorgt ervoor dat de gewrichten van de parasieten blokkeren. Hierdoor heeft jouw hond of kat geen last van deze vervelende beestjes! Ook zijn er anti-parasiet druppels voor hond en kat verkrijgbaar die hetzelfde werken en een omgevingsspray. Aanbevolen is om te kijken wat er bij jouw huisdier past. Hiernaast moet je natuurlijk gewoon blijven uitkijken als het warmer wordt en goed blijven controleren op teken.

Mocht jouw huisdier ineens raar gedrag vertonen na een tekenbeet, raadpleeg dan altijd direct een dierenarts. Veel (tekenvrij) wandelplezier!

Bronnen:
1. www.lymenet.nl/info/tekenbeet
2. www.rtvdrenthe.nl/nieuws
Vitakraft nederland bv
Geschreven door:
Vitakraft Nederland B.V.
Vitakraft ontwikkelt, produceert en levert innovatieve en kwalitatief hoogwaardige producten en diensten op ieder moment, op elke gewenste plaats, voor ieder huisdier specifiek, onder de merknaam Vitakraft. Door duidelijke communicatie helpen wij de consument bij het maken van de juiste keuze voor het juiste product of dienst voor dat specifieke dier.
+31 (0)313 670 034
Anderen lazen ook:
Magneetveldtherapie
Woensdag 12 september 2018·Care
Magneetveldtherapie
Magneetveldtherapie is een vorm van fysiotherapie die vaak wordt toegepast bij behandeling van of ter voorkoming van problemen bij paarden, zoals peesblessures, botbreuken en rugproblemen.
Magneetveld therapie kan worden toegepast met behulp van ‘gewone’, niet bewegende, magneten die aangebracht zijn in dekens of bandages. ( Deze hebben slechts een weinig inwerking). Veel effectiever is therapie in de vorm van pulserende magneetvelden.
Wat kun je doen om je paard te helpen bij het aanmaken van een wintervacht
Maandag 10 september 2018·Seasons
Wat kun je doen om je paard te helpen bij het aanmaken van een wintervacht?
Verharen in het najaar vraagt net zoveel energie van je paard als in het voorjaar. Wat kun je doen om je paard te ondersteunen? Vaak vindt men een luizige pony of harig paard lastig. Een aantal punten ter overweging.
10 tips voor direct effectievere training van je paard 2
Woensdag 3 oktober 2018·Care
10 Tips voor direct effectievere training van je paard (2)
In Deel 1 vertelde rij-instructrice Noor Tanger al dat het niet eenvoudig is om correct te trainen, met respect voor de basisprincipes van de biomechanica van het paard. In deze artikelenserie geeft zij tien tips om je dagelijkse training direct effectiever te maken. Hoewel het soms voor de hand ligt zul je merken dat de training beter zal gaan als je deze tips werkelijk toepast. Vandaag, in deel 2, tips vier tot zeven.