Als je paard maar happy is…

10 oktober 2018
‘Als de kinderen tevreden zijn, zijn de ouders dat ook’. Die uitspraak hoor je vaak, en geldt eigenlijk ook voor onze band met onze paarden. Als je paard happy is, word je vanzelf ook een stuk vrolijker, toch! Maar waar merk je aan of je paard zich goed voelt? En wat kun je doen als je denkt dat hij niet in zijn ‘hum’ is?
Als je paard maar happy is
Net als wij mensen, hebben ook dieren heus wel eens een ‘off-day’. Misschien omdat ze zich niet lekker voelen, of omdat er onrust in de kudde is. Maar merk je dat jouw paard zich al een tijdje ‘anders dan anders’ gedraagt, dan is het tijd om actie te ondernemen!

Breng tijd met elkaar door

Sommige paarden hebben een vervelend verleden. Voordat jij de trotse eigenaar werd, kan er van alles gebeurd zijn met je paard. Een ziekte, ongeluk tijdens het rijden, stress bij het trailerladen, verveling door voortdurend op stal staan en weinig contact met soortgenoten… Het zijn allemaal gebeurtenissen die eraan kunnen bijdragen dat je paard ongelukkig is (geweest) of ineens fel kan reageren. Breng veel tijd met je paard door om een goede band op te bouwen. Dat doe je op de eerste plaats door je paard door en door te leren kennen. Ga daarom eens gewoon naast de wei zitten. Kijk hoe je paard graast, speelt met maatjes en in zijn element is. Als je ziet hoe je paard reageert als hij happy is, merk je het ook sneller als dat een keer niet het geval is. Maar als je dat opmerkt, hoe zorg je dan dat je paard happy is? Er zijn een aantal belangrijke basisbehoeften waar je aan kunt voldoen om te zorgen dat je paard gelukkig wordt.

Kwalitatief ruwvoer

Een belangrijke voorwaarde voor een gezond en gelukkig paard, is natuurlijk zijn voeding. Iedere paardeneigenaar weet dat een paard ruim voldoende en vers, schoon water nodig heeft. Maar wist je ook dat paarden in de natuur tot zestien uur per vierentwintig uur bezig zijn met hun voedsel? Geef je paard daarom ruime toegang tot voldoende en kwalitatief goed ruwvoer.
Paarden in wei 3

Contact met maatjes

Regel nummer twee: vergeet niet dat paarden van nature in een kudde leven. Contact met maatjes in de wei is essentieel voor zijn welbevinden; Life’s better with friends! Onder meer aan de hand van ruiken, snuiven en spelen communiceren paarden met elkaar. Bijvoorbeeld als ze blij zijn, als er iets spannends staat te gebeuren of als de rangorde in de kudde moet worden bepaald. Deze lichaamstaal en manier van praten met elkaar, is heel belangrijk voor een paard. Het is essentieel dat je paard contact heeft met minimaal één maar liefst meerdere paarden. Het beste is als je paard een vast maatje heeft, zodat ze samen een band kunnen opbouwen. Net als mensen, hebben paarden met de ene soortgenoot een betere klik dan met de andere. Samenleven met een soortgenoot die je mag, maakt het leven een stuk leuker!

De benen strekken

Een derde basisbehoefte van een paard is beweging: laat hem genoeg rennen en dollen. Lekker rollen in het zand, even de benen strekken in de wei of samen een wandeling of rit door het bos maken: het hoort bij een gelukkig paardenleven! Ook in de winter is het belangrijk dat je paard veel naar buiten kan. Wat voor ons slecht weer is, hoeft dat niet te zijn voor een paard. Met hun dikke vacht zijn ze goed beschermd tegen kou.
Paard rennen

Schone stal

De huisvesting van je paard draagt ook bij aan hoe hij zich voelt. Zorg dat de stal schoon is en dat er in de wei voldoende beschutting is tegen felle zon. Tegelijk is het ook belangrijk om een schuilplek te creëren waar je paard, als hij dat wil, onder kan staan als het regent of hard waait.

Daag je paard uit

Wil je jouw paard gaan poetsen of gaan rijden? Neem de tijd! Even snel-snel naar de stal, daar wordt je paard vast niet blij van. Juist door tijd en aandacht voor je paard te nemen, glijdt de stress van je af. En dat voelt je paard. Door een goede structuur krijgt je paard ook de nodige houvast in zijn dagelijkse leven. Waar paarden ook van houden, is consequentie. Als je consequent bent, weet je paard waar hij aan toe is. En daag je paard af en toe uit door wat nieuws met hem te doen. Bedenk een leuke training, bouw een hindernisparcours, ga eens samen wandelen of rijden op een nieuwe plek of verzin een spel om samen te doen. Tot slot… ook een uitgebreide massage kunnen de meeste paarden zeker waarderen!
Paard met meisje
Anderen lazen ook:
Paarden bij elkaar actief op zoek naar weidemaatjes voor eenzame paarden
Vrijdag 19 april 2019·Column
Paarden bij Elkaar: actief op zoek naar weidemaatjes voor eenzame paarden
In een persbericht dat er rond Valentijnsdag uit ging, lanceerde de KNHS de campagne ' Deel je wei, iedereen blij'. Dit initiatief werd breed gedragen, want ook de Dierenbescherming, Stichting Dier & Recht en de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra haakten aan. Er is echter nog een vijfde partij, eentje die niet alleen voorlichting en adviezen geeft maar daadwerkelijk de boer op gaat: paardendatingservice Paarden bij Elkaar.
Jessica en frank in zweden 2
Maandag 25 mei·Column
Jessica en Frank in Zweden (2)
Vorige keer konden jullie in deel 1 het verhaal lezen van Jessica en Frank die hun manege in Nunspeet achter zich lieten om zich te gaan vestigen in Zweden met hun trouwe viervoeters. In dit deeI gaat het over hun eerste tijd nadat ze aankwamen en waar ze allemaal mee te maken kregen. Veel leesplezier!
Cavalluna world of fantasy
Dinsdag 12 maart 2019·Fun
Cavalluna... World of Fantasy
Voordat de drie wervelende Cavalluna shows op zaterdag 30 en zondag 31 maart naar Ahoy Rotterdam komen, mocht The Horseclub al naar de show in het Sportpaleis van Antwerpen komen kijken. Om voor onze lezers al een tipje van de fantasierijke sluier op te lichten. Ohja...spoileralert! De oh's en ah's zijn heel de avond te horen!