Alternatieve therapieën voor paarden - Deel 1 Osteopathie

24 oktober 2018
Al een tijdje vind je dat je paard niet helemaal in goede doen is. Zijn vacht glimt je niet uitbundig tegemoet en tijdens het rijden heb je af en toe het gevoel dat hij niet helemaal zuiver loopt. Wat te doen in dat geval? Je belt de dierenarts. Toch? Een stalgenoot adviseert: “Haal er eens een osteopaat bij, die kan hem losmaken.” Een vriendin roept behulpzaam: “Nou ik had pas veel baat bij een cranio behandeling.” Er zijn vele therapieën die je paard ondersteunen in zijn gezondheid, maar wie doet nu precies wat? In deze vijfdelige serie bespreken we er een aantal, te beginnen met deel 1; Osteopathie.
Foto's: Brouwer Osteopathie voor paarden

Ruth cx lateroflexie klein crea

Voor we beginnen even dit: Alternatieve therapieën zijn geen vervanging van de dierenarts. Het zijn ‘complementaire’ behandelingen. Dat wil zeggen als aanvulling op een behandeling van de dierenarts of om de gezondheid van een paard te onderhouden.

Osteopathie voor paarden - Evenwicht in het bewegingsstelsel

Als je paard of pony ergens in het lichaam een beperking in beweging heeft, dan kan de osteopaat helpen. Een osteopaat streeft ernaar om bewegingsfunctie die verloren is gegaan te herstellen. Problemen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld verkeerde training of een ruiter die niet helemaal in balans zit. Het paard zal dat scheve gewicht compenseren om zelf in balans te kunnen lopen. Dat doet hij door zichzelf vast te houden in de rug. Je kunt je voorstellen dat dat een zware belasting voor de paardenrug is.

Osteopathie behandeling voor je paard

Een consult duurt ongeveer 1 tot 2 uur. Als de osteopaat bij je paard komt kijkt hij of zij naast algemene gezondheid van je paard vooral naar de beweging en balans. Hij beoordeelt de bespiering, hoe de stand van de benen is, of het bekken recht staat. Daarna beoordeelt hij het paard in beweging. Niet alleen de mechanische beweging zoals takt en soeplesse, maar ook met hoeveel energie je paard beweegt. Ziet het er zwaar uit, lichtvoetig of loperig? Op basis van wat hij ziet start de behandeling, die erop is gericht om blokkades in het lichaam weg te halen.

Een osteopaat werkt alleen met de handen. Tijdens de behandeling maakt hij gewrichten los, denk bijvoorbeeld aan het rechtzetten van wervels in de hals of de rug. Door met de vingers het lichaam te stimuleren wordt het geactiveerd om zelf verder te herstellen.

2012 07 15 ruth 226 crea

Het verschil met fysiotherapie, chiropractie en massage

Een fysiotherapeut kijkt alleen naar bewegingsapparaat, de huid, spieren, botten en het zenuwstelsel. Bij problemen hiermee zal de fysiotherapeut de behandelingen richten op optimale en pijnvrije beweeglijkheid.

Een chiropractor werkt vanuit het zenuwstelsel en de wervelkolom. Als daar blokkades zijn dan ontstaan er storingen in de doorstroming van zenuwimpulsen door het ruggenmerg. Een chiropractor kan deze blokkades opheffen. Een osteopaat richt zich op de oorzaak van de problemen, niet alleen op symptomen. Om dit te kunnen doen wordt het lichaam als geheel bekeken. Niet de aandoening, maar het hele paard wordt behandeld. De osteopaat gebruikt technieken die ook door de paardenfysiotherapeut en de chiropractor worden toegepast. Daarnaast kijkt de osteopaat ook naar het functioneren van het lichaam op orgaanniveau, het zenuwstelsel en het cranio-sacrale systeem.

Met welke klachten van je paard kun je bij de osteopaat terecht

Het ligt voor de hand dat paarden met problemen aan het bewegingsapparaat baat kunnen hebben bij een behandeling van een osteopaat. Ook als je paard onder behandeling is bij een dierenarts kan osteopathie een prachtige aanvullende therapie zijn.

Rijtechnische problemen zoals
  • Staken of bokken
  • Niet willen/kunnen verzamelen
  • Niet willen aangalopperen of steeds overspringen in galop
  • Scheefheid

Overige problemen zoals
  • Paarden met een blessure of in een revalidatieproces
  • Headshaking
  • Gedragsverandering, bijv chagrijnigheid of tijdens hengstigheid

Er zijn echter ook klachten of situaties waarvoor je beter een andere aanvullende therapie kunt kiezen. Als begeleiding van een tandartsbehandeling bijvoorbeeld, wat voor paarden vaak zeer onprettig is, of paarden die knarsetanden kan een cranio-sacraal behandeling enorme verlichting geven. Daarover lees je morgen meer in deel 2 van het feuilleton ‘Alternatieve Therapieën voor paarden’.

Lees ook:
Deel 2 - Cranio-sacraal therapie
Deel 3 - Lymfedrainage
Carolien staal
Geschreven door:
Carolien Staal
Carolien Staal is zelfstandig schrijfster en redacteur. Ze helpt ZZP-ers in de paardenbranche bij hun marketing en schrijft aan een boek. Daarnaast volgt Carolien een opleiding tot Veterinair Homeopaat. Met haar Welsh Cob Ulthimo rijdt ze trektochten in Nederland en daarbuiten.
Anderen lazen ook:
Wist je dat
Donderdag 29 november 2018·Fun
Wist je dat...
Het bij heel weinig dieren voorkomt dat een merrie weer drachtig kan worden terwijl ze haar jong nog zoogt? De eerste melk die de merrie geeft wordt biest genoemd. Deze is belangrijk, want de melk beschermt het veulen dankzij belangrijke antistoffen. Het zogen van een veulen duurt ongeveer een jaar.
Drinken in de winter
Dinsdag 15 januari 2019·Seasons
Drinken in de winter
Wat kan dat lekker zijn: na een buitenrit of training je op de bank nestelen met een warme kop chocomel of thee. Als vanzelf grijpen we als het buiten koud is naar een warm drankje. Heb je er al eens over nagedacht dat ook paarden het niet zo prettig vinden om ijskoud water te drinken als het winters weer is?
Zadelleed
Woensdag 14 november 2018·Column
Zadelleed
Al jaren rij ik met een heel oud zadel, een Pathfinder trail. Dertiendehands en onverwoestbaar. Zo’n zadel dat je probeert, dat direct goed ligt en waarin je nooit een pijnlijk zitvlak krijgt. Maar hoezeer ik ook verknocht ben aan mijn zadel, hij is zo langzamerhand wel aan vervanging toe...