Alternatieve therapieën voor paarden - Deel 2 Cranio-sacraal therapie

25 oktober 2018
Hoor je jouw paard wel eens knarsetanden? Of is hij niet helemaal fijn in de aanleuning? Op een paardenforum lees je dat cranio-sacraal therapie goede resultaten kan geven. Anderen roepen over osteopathie of homeopathie, maar ze spreken elkaar ook tegen. Hoe zit het nu precies? In dit feuilleton van vijf afleveringen bespreken we een aantal alternatieve therapieën voor paarden, vandaag deel 2: Cranio-sacraal therapie.
Foto's: Hippo Sofia Academie

Wit paard

Voor we beginnen even dit: Alternatieve therapieën zijn geen vervanging van de dierenarts. Het zijn ‘complementaire’ behandelingen. Dat wil zeggen als aanvulling op een behandeling van de dierenarts of om de gezondheid van een paard te onderhouden.

Cranio-sacraal Therapie voor paarden - Symmetrie en ontspanning

Cranio-sacraal therapie is een holistische behandelmethode die voortkomt uit de osteopathie en zich heeft ontwikkeld tot een zelfstandige therapie. Dat er zoiets bestaat als een cranio sacraal ritme staat vast. Echter hoe de beïnvloeding van dit systeem precies werkt roept discussie op in de medische wereld. Met de uitleg over de wetenschap achter deze behandelmethode dient men daarom voorzichtig te zijn. Dat veel mensen en dieren er baat bij hebben staat echter geen moment ter discussie.

Het verschil tussen cranio-sacraal therapie en osteopathie

Osteopathie is gebaseerd op drie pijlers: het bewegingsapparaat, het orgaansysteem en het craniosacrale systeem en richt zich in de praktijk vooral op de beenderen en beweging.

Cranio-sacraal therapie focust op verbindingen in het hele lichaam, tussen beenderen, maar ook in en om de spieren, organen en hersenen. Cranio sacraal werk is gespecialiseerd in het hoofd, de ruggengraat en het heiligbeen.

Het is een zogenaamde ‘zachte’ therapievorm, er komt geen bot manipulatie aan te pas, zoals bij osteopathie. De zachte technieken hebben als doel om spanningen in het lichaam te verminderen. Spanning op de schedel van het paard kan de bewegingsvrijheid beperken. Daarnaast kan zo’n dier zijn zintuigen minder goed gebruiken. Door het paard in een staat van diepe ontspanning te brengen kan de symmetrie in het lichaam en vooral in het hoofd terugkeren. Zo krijgen de natuurlijke beweging en waarneming ruimte.

Cranio-sacraal behandeling

De duur van een eerste consult gaat al snel richting de twee uur. Bij aankomst kijkt de therapeut eerst naar de houding van het paard of de pony; waar houdt hij of zij het lichaam vast, zijn er blokkades te zien? En héél belangrijk, is er asymmetrie in het lichaam? Het is als eigenaar interessant om je paard samen met de therapeut te bekijken. Je zult merken dat deze zaken waarneemt die je zelf nog nooit gezien hebt. Bestudeer het gezicht van je paard eens recht van voren. Staan de ogen op gelijke hoogte, zijn de neusgaten precies even groot?  Asymmetrie kan wijzen op blokkades.

De therapeut legt de handen losjes op het lichaam en oefent zeer lichte druk uit. Praktisch alle paarden en ponys laten een duidelijke reactie zien. Ze gaan likken, kauwen of briesen. Sommigen vallen in slaap en gaan zelfs kwijlen. Het is ook mogelijk dat een paard eerst onrustig is en zich verzet. De aanraking blijft zacht en vaak is er daarna duidelijk afvloeiing van spanning te zien.

Frontale klein

Bij welke klachten is cranio-sacraal therapie zinvol voor je paard

Ieder paard kan genieten van een behandeling echter vooral bij de volgende zaken worden goede resultaten gezien.

  • Paarden met een slechte houding en/of moeite om te ontspannen
  • Scheefheid in het gezicht
  • Onbalans of problemen met het kaakgewricht, zoals aan problemen in de aanleuning of knarsetanden
  • Headshaking
  • Tijdens een revalidatieproces of direct na een veterinaire of tandarts behandeling
  • Sinusproblemen (veel snot zonder koorts, verstopte traanbuis)
  • Kribbebijten en luchtzuigen
  • Algemene problemen aan het hoofd, zoals het niet toestaan de oren aan te raken

Wat niet in dit lijstje voorkomt zijn dikke benen of huidklachten. Daarvoor zijn andere alternatieve behandelingen meer geschikt. Voor stalbenen en snelle spierverzuring bijvoorbeeld is een combinatie met manuele  lymfedrainage interessant. Daarover meer in deel 3 van het feuilleton ‘Alternatieve Therapieën’ voor paarden.

Lees ook:
Deel 1 - Osteopathie
Deel 3 - Lymfedrainage
Carolien staal
Geschreven door:
Carolien Staal
Carolien Staal is zelfstandig schrijfster en redacteur. Ze helpt ZZP-ers in de paardenbranche bij hun marketing en schrijft aan een boek. Daarnaast volgt Carolien een opleiding tot Veterinair Homeopaat. Met haar Welsh Cob Ulthimo rijdt ze trektochten in Nederland en daarbuiten.
Anderen lazen ook:
Zandkoliek
Woensdag 30 januari 2019·Care
Zandkoliek
De ervaring leert dat blogs over spier- en peesblessures veel meer gelezen worden dan blogs over spijsverteringsproblemen. Eigenlijk is dat verbazingwekkend, want als er iets is dat juist een uitdaging is bij paarden, is een goed functionerende spijsvertering. Waarom? Bij een volwassen paard legt voedsel een hele lange weg af, ruim 35 meter...
Waarom kruiden onmisbaar zijn voor je paard
Donderdag 13 september 2018·Care
Waarom kruiden onmisbaar zijn voor je paard
Een paard dat goed in zijn of haar vel zit straalt dat niet alleen uit aan de buitenkant, maar laat dit ook via het gedrag merken. Ook de stofwisseling speelt een grote rol bij de gezondheid van je paard. Zo zorgt een optimale stofwisseling voor een blijvend gezonde soepele huid en een glanzende vacht. Door het eten van een breed scala aan kruiden houdt het paard van nature zijn darmflora, immuunsysteem, spijsvertering en stofwisseling in balans. En dat zie je aan de buitenkant van je paard!
Met je paard in het verkeer
Donderdag 21 februari 2019·Care
Met je paard in het verkeer
Voor veel mensen is er niets mooiers dan met je paard een tocht maken langs het strand, door het bos of de heide. Vaak moet je dan toch eerst de openbare weg op, om in die mooie natuur te komen. Welke regels zijn belangrijk als je met je paard aan het verkeer deelneemt...