Alternatieve therapieën voor paarden - Deel 3 Lymfedrainage

26 oktober 2018
In de winter, wanneer de paarden langer binnen staan en minder bewegen, komen stalbenen regelmatig voor. Beweging helpt, maar er is meer. Manuele lymfedrainage is een behandeling die in deze situaties goede resultaten geeft. Wat is MLD eigenlijk? In dit feuilleton van vijf afleveringen bespreken we een aantal alternatieve therapieën voor paarden, vandaag deel 3: Manuele Lymfedrainage.
Img 0661

Voor we beginnen even dit:
Alternatieve therapieën zijn geen vervanging van de dierenarts. Het zijn ‘complementaire’ behandelingen. Dat wil zeggen als aanvulling op een behandeling van de dierenarts of om de gezondheid van een paard te onderhouden.

Lymfedrainage bij paarden - reinigen van het lichaam 

Een rondje langs het internet laat zien dat er vele praktijken zijn die Manuele Lymfedrainage (kortweg MLD genoemd) aanbieden. MLD is geen behandelwijze die is gebaseerd op energetische grond, het is een zachte massage die als doel heeft het lymfestelsel te stimuleren en ondersteunen. 

Het lymfesysteem heeft de taak om weefselvocht af te voeren. Vanuit de bloedbaan komt er vocht in de weefsels. Dit vocht geeft voedingsstoffen af aan cellen en neemt afvalstoffen op. Het vocht gaat niet terug naar de bloedbaan maar wordt door een apart vaatstelsel, het lymfevatenstelsel, verzameld en afgevoerd voor zuivering. Een goede afvoer van afvalstoffen en ziektekiemen is belangrijk voor de algehele gezondheid, en met name voor het immuunsysteem. 

Img 0650

Manuele Lymfedrainage behandeling

Een MLD behandeling bestaat uit een massage van het lichaam. De therapeut voert oppervlakkige, ritmische druk uit die de lymfevaten stimuleren afvalstoffen af te voeren. Dit is anders dan bijvoorbeeld sportmassage, waarbij dieper wordt inwerkt op de spieren. Het is  belangrijk dat het paard rustig en ontspannen is. Bij een gespannen paard werkt de behandeling averechts. Het credo ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ geldt niet voor MLD. Slecht uitgevoerd, bijvoorbeeld in de verkeerde richting, of niet op de juiste volgorde, kan zelfs schadelijke effecten geven. 

Het mooie van MLD massage is dat je als eigenaar in vrij korte tijd kunt leren om niveau één van de opleiding tot manueel lymfedrainage therapeut te behalen. Hiermee kun je je eigen paard ondersteunen bij zijn of haar gezondheid.

Contra-indicaties, MLD is niet altijd geschikt

Tijdens een manuele lymfedrainage behandeling kan er wel vijf tot twintig liter vocht verplaatst worden. Hierdoor is het niet voor iedere aandoening een geschikte therapie. Voor paarden met hartproblemen of acute bacteriële infecties (voorzichtig met een “Einschuss” been) wordt MLD afgeraden. Behandel drachtige merries alleen in overleg met de dierenarts of een zeer ervaren therapeut. Bij open wondjes zoals mok bestaat het risico dat er door het masseren ziektekiemen in de wond terecht komen. Dat is niet de bedoeling. 

Img 0638

Wanneer is manuele lymfedrainage wel een oplossing voor je paard?

Je kunt manuele lymfedrainage inzetten bij veel verschillende klachten, hieronder een opsomming van de meest voorkomende.
  • Algemeen gezondheidsmanagement MLD is een mooie techniek om mee te nemen in het normale management van een paard. Voor alle situaties waarbij een paard moet herstellen, niet alleen bij blessures, wonden of ziekte, maar ook na inspanning helpt MLD bij het afvoeren van schadelijke afvalstoffen.
  • Na blessures wonden en/of ziekte
  • Stalbenen en/of gallen
  • Zomereczeem
  • CPL: Chronisch Progressief lymfoedeem is een aandoening die vooral bij koudbloedrassen optreedt. Deze paarden hebben een minder goed lymfestelsel met minder lymfeknopen en banen. Dit zie je vooral terug in de benen. Deze paarden hebben enorm veel baat bij MLD
  • Huidproblemen aan de benen
  • Spierproblemen / gevoelig voor bevangenheid
  • Ontstekingsgevoeligheid

MLD ondersteund door compressie therapie en of lymfetaping

Soms kan het nodig zijn dat manuele lymfedrainage ondersteund wordt door compressie therapie en of lymfetaping. Informeer hier je dierenarts en of lymfe therapeut over.

Er zijn ook aandoeningen waar massage of bot manipulatie niet de aangewezen therapie is. Denk bijvoorbeeld aan longproblemen of allergieën, spijsverteringsproblemen of gedragsproblemen. In deze gevallen kun je je paard homeopathisch laten behandelen. Morgen gaan we in deel 4 in op Homeopathie.

Lees ook:
Deel 1 - Osteopathie
Deel 2 - Cranio-sacraal therapie
Carolien staal
Geschreven door:
Carolien Staal
Carolien Staal is zelfstandig schrijfster en redacteur. Ze helpt ZZP-ers in de paardenbranche bij hun marketing en schrijft aan een boek. Daarnaast volgt Carolien een opleiding tot Veterinair Homeopaat. Met haar Welsh Cob Ulthimo rijdt ze trektochten in Nederland en daarbuiten.
Anderen lazen ook:
Het lichaamsaquarium
Zaterdag 15 september 2018·Care
‘Het Lichaamsaquarium’
Is je paard vermoeid? Heeft je paard weinig concentratievermogen en ben jij als baasje gefrustreerd door een gebrek aan verbetering bij het herstel van je paard? Of heeft je paard stalbenen, einschuss, mok, peesproblemen, zomereczeem, hoefbevangenheid etc. Je zou het lymfestelsel van je paard eens moeten laten controleren.
Vuurwerkstress
Dinsdag 18 december 2018·Care
(Vuurwerk)stress
Met de feestdagen voor de deur wordt er veel over gesproken: feestmaandstress. Laten we het erop houden dat dit leuke stress is, gezonde spanning. We kijken er naar uit en bereiden feestmenu’s voor. Helaas komt negatieve spanning vaker voor, en dat geldt zeker voor onze paarden.
De beste fotografietips jouw paard als model 1
Woensdag 19 september 2018·Lifestyle
De beste fotografietips: jouw paard als model (1)
Misschien maak je iedere week wel een selfie van jou en je paard of pony. Maar soms is het tijd voor het echte werk! Met een beetje aandacht kun je de mooiste foto’s van je paard maken. Met deze tips gaat het zeker lukken: succes!