Alternatieve therapieën voor paarden - Deel 4 Homeopathie

27 oktober 2018
Hoest je pony ieder voorjaar weer? En werkt de medicatie slechts tijdelijk? Of blijft jouw paard ondanks gerichte training onverklaarbaar schrikkerig? Goede kans dat de homeopaat met jouw paard goede resultaten bereikt. “Maar er zit niet eens iets in, het is placebo,” roepen stalgenoten. “Het zit nu eenmaal in zijn genen,” zegt de fokker. Wat is homeopathie en wat kan een homeopaat voor je doen? In dit feuilleton van vijf afleveringen bespreken we een aantal alternatieve therapieën voor paarden, vandaag deel 4: Homeopathie.
Elijah hail 182441 unsplash

Voor we beginnen even dit:
Alternatieve therapieën zijn geen vervanging van de dierenarts. Het zijn ‘complementaire’ behandelingen. Dat wil zeggen als aanvulling op een behandeling van de dierenarts of om de gezondheid van een paard te onderhouden.

Homeopathie - Gelijke met het gelijke behandelen 

Bij homeopathie wordt het paard als één geheel bekeken. De homeopaat kijkt niet zozeer naar symptomen, maar gaat op zoek naar dieperliggende oorzaken. De reden waarom een paard bijvoorbeeld huiduitslag krijgt, kan bij het ene dier anders zijn dan bij het andere dier. Dan heeft het ene paard dus een ander middel nodig dan het andere paard om het probleem van binnenuit op te lossen. 

Het principe van homeopathie is gebaseerd op: “Het gelijke met het gelijke behandelen”. De homeopaat zoekt het middel dat bij gezonde proefpersonen dezelfde klachten opwekt als die van de patiënt, in dit geval het dier. Dit homeopathische geneesmiddel activeert het zelfherstellende vermogen van het dier. Dat maakt homeopathie een energetische behandelwijze. 

Het verschil tussen homeopathie, fytotherapie en Bachbloesem therapie

Een ander woord voor fytotherapie is kruidengeneeskunde. Men gebruikt planten en kruiden om geneesmiddelen van te maken. De planten worden wel bewerkt, bijvoorbeeld door (een deel van) de plant te drogen of er thee van te maken. Middelen worden niet gepotentieerd (geschud)  of verdund. 

Mortar 1170665

Bach bloesem middelen zijn uitsluitend gemaakt van onschadelijke planten, die wel verdund, maar niet geschud worden. Deze therapie richt zich alleen op het emotionele en psychische welzijn van dieren.

Homeopathie kijk niet naar de klacht alleen, maar naar het totale beeld van het paard, inclusief zijn karakter, geschiedenis en voorkeuren. Daarop wordt de behandeling ingezet. Homeopathische middelen zijn gepotentieerde (krachtig geschudde) verdunningen van verschillende stoffen. 

Homeopathie luistert heel nauw, de kennis en ervaring van de homeopaat is bepalend voor resultaat. Als je een homeopaat belt voor je paard, maak dan pas een afspraak als je aan de telefoon een goed gevoel hebt, een zogenaamde  ‘klik’ voelt. Is dat niet het geval, zoek dan even door naar een andere behandelaar. 

Een homeopathische behandeling voor je paard

In het geval van paarden zal de homeopaat bij jou thuis komen voor een eerste consult. Dit bestaat uit een lang vraaggesprek dat wel 1,5 uur kan duren. Er is veel informatie nodig. Bijvoorbeeld wanneer de klacht(en) voor het eerst is opgetreden, hoe lang deze al bestaat en wat er al aan is gedaan. Maar net zo belangrijk zijn de vragen over het paard zelf, zijn karakter, eet- en slaapgewoontes en relaties met jou als eigenaar en andere paarden. Zo krijgt de homeopaat een totaalbeeld van je paard. Er wordt geen diergeneeskundig lichamelijk onderzoek gedaan. 

Clover 2475598

Wanneer kan homeopathie uitkomst bieden

Veel chronische klachten waar de dierenarts geen raad mee weet kunnen homeopathisch worden aangepakt. Klachten die in het algemeen succesvol kunnen worden behandeld zijn:
  • Luchtwegaandoeningen, hoesten, allergieën
  • Huidklachten
  • Mentale klachten, stress en gedragsproblemen
  • Klachten van het maagdarmkanaal, diarree, gevoeligheid voor koliek
  • Urinewegaandoeningen
  • Vruchtbaarheidsproblemen

Niet iedere klacht kan homeopathisch worden behandeld. Ernstige infecties, botbreuken en bijvoorbeeld suikerziekte zijn voorbeelden waarbij een reguliere behandeling in ieder geval de eerste keuze is.
Morgen het laatste deel van dit feuilleton. Deel 5 gaat over Bach bloesem therapie, vaak verward met homeopathie maar net even anders.

Lees ook:
Deel 1 - Osteopathie
Deel 2 - Cranio-sacraal therapie
Deel 3 - Lymfedrainage
Carolien staal
Geschreven door:
Carolien Staal
Carolien Staal is zelfstandig schrijfster en redacteur. Ze helpt ZZP-ers in de paardenbranche bij hun marketing en schrijft aan een boek. Daarnaast volgt Carolien een opleiding tot Veterinair Homeopaat. Met haar Welsh Cob Ulthimo rijdt ze trektochten in Nederland en daarbuiten.
Anderen lazen ook:
Cavalluna world of fantasy
Dinsdag 12 maart 2019·Fun
Cavalluna... World of Fantasy
Voordat de drie wervelende Cavalluna shows op zaterdag 30 en zondag 31 maart naar Ahoy Rotterdam komen, mocht The Horseclub al naar de show in het Sportpaleis van Antwerpen komen kijken. Om voor onze lezers al een tipje van de fantasierijke sluier op te lichten. Ohja...spoileralert! De oh's en ah's zijn heel de avond te horen!
Cavalluna the horseclub keek alvast backstage
Woensdag 19 december 2018·Fun
Cavalluna, The Horseclub keek alvast backstage!
Zaterdag 30 en zondag 31 maart 2019 is het zover; dan kan het publiek in Rotterdam Ahoy genieten van CAVALLUNA – World of Fantasy. Er staan in de Ahoy-arena drie wervelende shows op het programma die bol staan van paardrijkunst, acrobatiek, dans en muziek. The Horseclub nam alvast een kijkje backstage, waar momenteel hard wordt getraind.
Help ik ben wat te zwaar kan mijn paard dat aan
Maandag 24 september 2018·Care
Help! Ik ben wat te zwaar… kan mijn paard dat aan?
Elk pondje gaat door het mondje, wordt wel eens gezegd. Maar sommige mensen hebben nu eenmaal aanleg om wat zwaarder te zijn. Paardrijden doet veel voor je conditie, want je verbrandt er stiekem veel calorieën mee. Ben je bang dat je te zwaar bent voor je paard, lees dan dit artikel!