Alternatieve therapieën voor paarden - Deel 5 Bach bloesem therapie

5 november 2018
“Mijn pony raakt helemaal in de stress als ze een trailers ziet.” Bijna meteen komt er iemand aanlopen met een flesje. “Hier, geef hem deze druppels maar, dan wordt het minder.” Ze drukt je een flesje ‘Bach Rescue of Eerste Hulp’ in je handen. Wat is Bach bloesem Remedie en is het werkelijk zo eenvoudig? De laatste aflevering van deze vijfdelige serie gaat over Bach bloesem therapie.
Foto's: Tom Vermeersch

Img 1752

Voor we beginnen even dit: Alternatieve therapieën zijn geen vervanging van de dierenarts. Het zijn ‘complementaire’ behandelingen. Dat wil zeggen als aanvulling op een behandeling van de dierenarts of om de gezondheid van een paard te onderhouden.

Bach bloesem therapie - kracht van bloemen

Dr. Edward Bach was een homeopaat die in de vorige eeuw ontdekte dat aftreksels van bloesems een effect hebben op emoties en geestelijk welzijn. Het blijkt dat deze effecten niet alleen bij mensen maar ook bij dieren gezien worden. Hij ontdekte 38 verschillende Bach bloesems die elk inwerken op een specifieke emotie. 

Bach bloesem remedies zijn vloeibare extracten van de bloesems van planten en bomen. Deze plantenaftreksel worden wel verdund, maar niet, zoals in de homeopathie, geschud (gepotentieerd). Een Bach bloesem remedie onderdrukt de emotie niet, zoals valium of antidepressiva, maar buigt deze om in het positieve spiegelbeeld. Zo zal onzeker paard meer zelfvertrouwen krijgen en een ongeduldig paard kalmer worden omdat hij of zij innerlijke rust vindt. 

De meest bekende Bach bloesem remedie is de zogenaamde Rescue of Eerste Hulp. Druppels die de scherpe kantjes er vanaf halen in momenten van hevige stress of schrik. Rescue of Eerste Hulp heeft een tijdelijk effect en is bedoeld voor speciale situaties.  Maar Bach Bloesem is veel meer. 

Flesje2

De behandeling van een Bach bloesem therapeut

Stel je paard heeft een gedragsprobleem, hij of zij is altijd erg schrikkerig als het waait. Je kunt dan niet rijden. Voor een advies op maat zijn er twee mogelijkheden. Je vult zelf een uitgebreide vragenlijst in en stuurt die op naar de therapeut, of deze komt bij jou op locatie om samen uitgebreid de  problemen te bespreken. Op basis van deze informatie wordt een specifiek middel voor jouw paard samengesteld. Dit is een mix van meerdere Bach bloesems die samen het beste werken voor de problemen van jouw paard. 

Niet zelden worden paard en eigenaar samen behandeld omdat ze een sterke invloed op elkaar hebben. Denk aan een nerveuze arabisch volbloed met een hyperactieve eigenaar. Een behandeling duurt ongeveer twee maanden. Als het aanslaat is  het effect blijvend en kun je daarna stoppen met de druppels. 

Voor Bach bloesem remedies geldt dat ze geen bijwerkingen hebben en niet overgedoseerd kunnen worden. Ze werken milder en subtieler dan bijvoorbeeld homeopathische middelen, die  duidelijk en sterk werken. Daarom duurt het soms een tijdje voordat het effect voor iedereen zichtbaar is. 

Img 3945

Wat kunnen Bach bloesem remedies voor jouw paard doen?

Bach bloesems zijn het middel bij uitstek om ongewenste gedragingen bij dieren aan te pakken. In de kleine huisdierenpraktijk is het al vrij normaal dat de dierenarts bij ongewenst gedrag een Bach bloesem middel voorschrijft. Voor paarden geldt dat Bach bloesem therapie kan helpen bij:
  • Verminderen van stress en spanning
  • Omgaan met schrik
  • Verbeteren van sociaal contact
  • Problemen door dominant gedrag oplossen
  • Omgaan met verlatingsangst

Vertel ons je mening en je wensen

Deze serie over alternatieve behandelingen is verre van volledig. Over de besproken therapieën zijn boeken vol geschreven. Daarnaast zijn er nog veel meer vormen van alternatieve behandelingen. Het loont de moeite om je eens te verdiepen in wat er allemaal mogelijk is. Betrokken zijn bij de gezondheid van je paard is leuk en interessant! Misschien wil je wel zelf een training, cursus of opleiding volgen. 

Zijn er onderwerpen waarover je iets zou willen lezen? Dan nodigen wij je van harte uit om dat op de Facebookpagina van The Horseclub met ons te delen. The Horseclub is er voor én door paardenmensen.
Carolien staal
Geschreven door:
Carolien Staal
Carolien Staal is zelfstandig schrijfster en redacteur. Ze helpt ZZP-ers in de paardenbranche bij hun marketing en schrijft aan een boek. Daarnaast volgt Carolien een opleiding tot Veterinair Homeopaat. Met haar Welsh Cob Ulthimo rijdt ze trektochten in Nederland en daarbuiten.
Anderen lazen ook:
Een lekker kussen voor je huisdier comfortabel en hip
Maandag 25 mei·Lifestyle
Een lekker kussen voor je huisdier: comfortabel én hip!
Veel paardenliefhebbers hebben thuis nog een ander maatje dat deel uitmaakt van het gezin: je trouwe viervoeter in de vorm van een hond of kat hoort er natuurlijk helemaal bij. Een lekker kussen of comfortabele mand is daarom een must. Natuurlijk wil je wel het liefst iets dat er ook nog eens mooi uitziet én kwaliteit biedt.
Bitloos rijden is voor iedereen
Donderdag 13 september 2018·Care
Bitloos rijden is voor iedereen
Iedere ruiter en ieder paard of pony kan leren om bitloos te rijden. Petra Mensink geeft praktische tips en advies over de eerste stappen die je kunt nemen als je  overweegt om zonder bit te gaan rijden.
Alternatieve therapieen voor paarden deel 3 lymfedrainage
Vrijdag 26 oktober 2018·Care
Alternatieve therapieën voor paarden - Deel 3 Lymfedrainage
In de winter, wanneer de paarden langer binnen staan en minder bewegen, komen stalbenen regelmatig voor. Beweging helpt, maar er is meer. Manuele lymfedrainage is een behandeling die in deze situaties goede resultaten geeft. Wat is MLD eigenlijk? In dit feuilleton van vijf afleveringen bespreken we een aantal alternatieve therapieën voor paarden, vandaag deel 3: Manuele Lymfedrainage.