Centered Riding (1): Waardevol voor élke ruiter!

18 april
In deze 10-delige serie over Centered Riding deelt Margreet Bouwmeester, Level 4 Clinician, haar kennis zodat je voor jou en je paard een dynamische balans kunt vinden. Vandaag deel 1.
Alona deel 1

Door het inzetten van kennis van Centered Riding verbeter je jezelf als ruiter of anderen tijdens het lesgeven omdat de aandacht bij de ruiter ligt en de ruiter lichaamsbewustzijn ontwikkelt. Waardoor de coördinatie verbetert en de beweging van het paard beter gevolgd c.q. beïnvloed kan worden. Gewoontes die niet effectief zijn kunnen worden doorbroken waardoor ruiter en paard vrijer gaan bewegen en meer plezier ondervinden tijdens de training! 

Waar is Centered Riding op gebaseerd?

De kennis die over gebracht wordt door het toepassen van Centered Riding (hierna “CR”) is gebaseerd op de Alexander Techniek (een leermethode voor het verbeteren van lichaamsbewustzijn en coördinatie), de anatomie van mens & paard en Tai Chi. Het verbetert de balans, de beweging en het begrip hoe de geest het lichaam van de ruiter beïnvloedt en deze beiden het paard beïnvloeden. Je leert gebalanceerde, vrije en gecoördineerde bewegingen maken waar jouw paard op zal reageren door beter te bewegen. Dit zal jullie beiden brengen naar rijden in harmonie. 

Binnen Centered Riding zijn een aantal basis principes opgesteld die de ruiter helpen naar een dynamische balans, namelijk: 
  • Zachte ogen
  • Blokken bouwen
  • Effectieve ademhaling
  • Centreren
  • Clear Intent
  • Gronden/ Aarden

Prins

Deze basis principes helpen jou om je coördinatie te verbeteren en je lichaamsbewustzijn te ontwikkelen tijdens het rijden. Doordat je meer lichaamsbewustzijn hebt over jouw lichaam zal ook je vertrouwen en plezier tijdens de training toenemen. Ook kun je rijden met minder spierkracht. Dit doet spanning bij jou en jouw paard verdwijnen en maakt het trainen eenvoudiger! Centered Riding is onafhankelijk van discipline en geschikt voor iedere ruiter ongeacht leeftijd, niveau en of je competitie ruiter of recreatieve ruiter bent.

Wie is Sally Swift?

Sally Swift is grondlegster van Centered Riding en wereldberoemd door het overdragen van haar waardevolle kennis. Op dit moment zijn er ruim 1.000 instructeurs actief die haar kennis, zowel voor als nu na haar overlijden in 2009 op 96 jarige leeftijd, in leven houden en verspreiden. 

Sally swift

In één van haar boeken vertelt Sally: “Nadat bij mij tijdens mijn 7e levensjaar scolliosis (een slag in de ruggenwervel) was gediagnostiseerd volgde ik tot mijn 20e therapie bij Mabel Elsworth Todd, auteur van het boek “The thinking body” ofwel het denkende lichaam. Door het werk met Mabel begreep ik het belang van lichaams-bewustzijn. Met hetgeen ik bij Mabel Todd geleerd had ging ik experimenteren tijdens het paardrijden.” Dit experiment bleek een succes!

Naast de kennis die Sally had opgedaan bij Mabel Elsworth Todd volgde zij vele jaren Alexandertechniek lessen bij diverse teachers. Behalve haar kennis en ervaring over de Alexandertechniek studeerde ze martial arts zoals Aikido & Tai Chi en kennis over de anatomie van ruiter & paard. 

In het jaar 2006 werd Sally als 4e genoemd op de lijst van de 100 meest invloedrijke trainers na een enquête die gehouden werd door een Duits dressuurmagazine. Zij ontving op haar 95ste een prestigieuze prijs voor haar wereldwijde revolutionaire invloed op paardrijden in de 20ste eeuw. Ook was zij bestselling author van twee boeken over Centered Riding, waarvan deel 1 inmiddels in 9 talen is uitgebracht. 

Het vervolg…

Wil je meer weten over Centered Riding en de basis principes? Volg dan vooral deze serie met uitleg, tips en wat het voor jou én je paard kan doen.
Anderen lazen ook:
Basis ehbo kennis kan je paard redden 1
Vrijdag 11 januari·Care
Basis EHBO-kennis kan je paard redden! (1)
Een ongeluk zit in een klein hoekje, je paard kan struikelen, zich verstappen of een blessure oplopen. Ook klachten als verkoudheid en koorts kunnen plotseling optreden. Wat moet je doen als je paard ineens hulp nodig heeft? In veel gevallen betekent dit: de dierenarts bellen. Maar met basis EHBO-kennis kun je wél alvast iets doen in geval van nood!
Wist je dat
Donderdag 29 november 2018·Fun
Wist je dat...
Het bij heel weinig dieren voorkomt dat een merrie weer drachtig kan worden terwijl ze haar jong nog zoogt? De eerste melk die de merrie geeft wordt biest genoemd. Deze is belangrijk, want de melk beschermt het veulen dankzij belangrijke antistoffen. Het zogen van een veulen duurt ongeveer een jaar.
Compressie therapie bij paarden
Maandag 12 augustus·Care
Compressie therapie bij paarden
Dikke paardenbenen, mok, stalbenen, peesblessures, einschuss, gallen of verwondingen... als paardeneigenaar krijgen we er helaas wel eens mee te maken. Gezond houden is één ding, maar ook het weer gezond krijgen van paardenbenen kan een hele opgave zijn.