Centered Riding (2): De basisprincipes

3 juni
In deze 10-delige serie Centered Riding deelt Margreet Bouwmeester, Level 4 Clinician, haar kennis zodat je voor jou en je paard een dynamische balans kunt vinden. Vandaag deel 2: De basisprincipes.
De basisprincipes van Centered Riding bestaan uit zachte ogen, een juiste ademhaling, een gecentreerde zit, blokken bouwen, een heldere intentie en geaard rijden. In deze blog vertellen we je meer over deze basisprincipes.

Zachte ogen

Leer te kijken zoals je paard kijkt. Zo word je je bewust van wat er om je heen gebeurt.

Ademhaling

Als je schrikt of gespannen bent, zit je ademhaling hoog in de borst. Breng je ademhaling bewust naar beneden en word je bewust dat je ribben bewegen. Daardoor krijgen je longen meer ruimte. Dat is een natuurlijke manier van ademen, zodat je lekker ontspannen rijdt. Dat voelt als een zucht van verlichting!

Centreren

Zit je scheef op je paard, dan kost dat ontzettend veel spierkracht. Het middelpunt van je lichaam zit diep in je bekken, net voor je heiligbeen. Zodra je aanvoelt waar dat zit, rijd je comfortabeler en ontstaat er een dynamische balans en innerlijke kracht waardoor je met minimale spierkracht rijdt.

Gronding grounding

Blokken bouwen

Met de juiste lichaamshouding gebruik je minder spierkracht bij het paardrijden. Maak als het ware blokken met je lijf, door je hiel, heup en schouder op één lijn te zetten. Je wervelkolom is steeds de as waar het om draait. Met de juiste houding hoeven je spieren alleen maar jouw skelet te ondersteunen in plaats van hard te werken.

Heldere intentie

Focus je op de oefening en zie precies voor je wat je gaat doen. Gebruik je centrum waardoor je aan je paard heldere instructies geeft, zodat jullie samen de perfecte cirkel maken of overgaan in een soepele galop.

Aarden

Een paard dat de trailer niet in wil, staat sterk gegrond. Je krijgt hem geen stap naar voren of naar achteren. Door te aarden of te gronden sta je stevig. Een gegronde zit helpt je een dynamische balans te verkrijgen. Daarmee blijft je goed in contact met je paard, terwijl je ontspannen rijdt.
Anderen lazen ook:
Rijden bij slecht weer let op de gevaren
Dinsdag 11 september 2018·Seasons
Rijden bij slecht weer: let op de gevaren!
Voor veel ruiters is er niets mooiers dan een buitenrit. Toch neemt dat ook de nodige risico’s met zich mee. Houd bijvoorbeeld altijd het weerbericht in de gaten. Een plotselinge onweersbui kan niet alleen de rit aardig verpesten, maar is vooral erg gevaarlijk voor mens en dier.
Het lichaamsaquarium
Zaterdag 15 september 2018·Care
‘Het Lichaamsaquarium’
Is je paard vermoeid? Heeft je paard weinig concentratievermogen en ben jij als baasje gefrustreerd door een gebrek aan verbetering bij het herstel van je paard? Of heeft je paard stalbenen, einschuss, mok, peesproblemen, zomereczeem, hoefbevangenheid etc. Je zou het lymfestelsel van je paard eens moeten laten controleren.
Alternatieve therapieen voor paarden deel 3 lymfedrainage
Vrijdag 26 oktober 2018·Care
Alternatieve therapieën voor paarden - Deel 3 Lymfedrainage
In de winter, wanneer de paarden langer binnen staan en minder bewegen, komen stalbenen regelmatig voor. Beweging helpt, maar er is meer. Manuele lymfedrainage is een behandeling die in deze situaties goede resultaten geeft. Wat is MLD eigenlijk? In dit feuilleton van vijf afleveringen bespreken we een aantal alternatieve therapieën voor paarden, vandaag deel 3: Manuele Lymfedrainage.