Centered Riding (3): Soft eyes

2 oktober 2019
In deze 10-delige serie Centered Riding deelt Margreet Bouwmeester, Level 4 Clinician, haar kennis zodat je voor jou en je paard een dynamische balans kunt vinden. Vandaag deel 3: Soft eyes.

De basisprincipes van Centered Riding bestaan uit zachte ogen, een juiste ademhaling, een gecentreerde zit, blokken bouwen, een heldere intentie en geaard rijden. In deze blog vertellen we je meer over het eerste principe van de Basics: “Zachte ogen”.
Wat wordt bedoeld met “zachte ogen”?
Het rijden met zachte ogen (soft eyes) is samen met de andere Basics enorm belangrijk om in te zetten tijdens het rijden. Kort gezegd betekent kijken met zachte ogen: waarnemen met een brede blik, je ziet hetgeen wat vóór je gebeurt én neemt ook je omgeving waar.

Kijken met zachte ogen houdt echter veel meer in dan alleen een manier van kijken. Door dit principe in te zetten wordt je je niet alleen bewust van wat er om je heen gebeurt, maar ook wat er ín jezelf en onder je (jouw paard) gebeurt.

Het kijken met zachte ogen heeft als gevolg dat je je bewustzijn verhoogt, zowel in zicht, als qua voelen en horen! Je wordt je bewust van het geheel, namelijk: jezelf, je paard (zowel voor- als achterkant) en alles om jullie heen (zoals mensen, objecten, andere paarden, juryhokjes, bomen, verkeer, etc.)

Soft eyes

Experimenteren met zachte ogen

Wil je experimenteren met het gebruiken van zachte ogen? Probeer onderstaande stappen eens uit. Tip: oefen dit eerst zonder paard en daarna op je paard.

Stappenplan naast het paard
 • Ga rustig zitten op een stoel;
 • Wanneer je ontspannen zit, kies je een object voor je;
 • Focus intens op dit object;?
 • Concentreer je hierbij op het gehele object: de vorm, kleur, het materiaal etc.;
 • Neem waar wat het effect is op jouw ademhaling, spierspanning en gevoel;
> Dit noemen we kijken met harde ogen.
 • Kijk opnieuw naar ditzelfde object zonder dat je je ogen dichtknijpt en wazig kijkt;?
 • Ontspan je ogen;?
 • Sta toe dat je ogen een zo groot mogelijk oppervlak waarnemen, zowel boven als onder, als rechts en als links van dit object;?
 • Zorg ervoor dat je gemakkelijk blijft zitten en houdt je ogen wijd open;?
 • Wees bewust van het gevoel dat je waarneemt wanneer je alles in jouw blikveld voorbij laat komen terwijl je naar dat ene object blijft kijken.
> Dit noemen we kijken met zachte ogen.
 • Oefen verder met kijken met zachte ogen door dit af te wisselen met het kijken met harde ogen;
 • Neem waar wat het effect is op jouw ademhaling, spierspanning en gevoel.

Oefenen op je paard
 • Wanneer je dit experiment oefent op je paard, staar dan eens met harde ogen naar zijn oren;
 • Wissel dit af met het kijken met zachte ogen over je paard zijn oren heen;?
 • Sta toe dat je ogen een zo groot mogelijk oppervlak waarnemen en neem alles waar wat in je blikveld komt;
 • Wordt je bewust van je zit in het zadel en de beweging van je paard zonder dit brede blikveld te verliezen;?
 • Neem waar wat het effect is op jouw ademhaling, balans, spierspanning en gevoel.

Wat levert het kijken met zachte ogen op?

Na het uitvoeren van dit experiment ervaar je dat het gevoel voor jezelf en je paard verbeterd is, je bent je meer bewust van jezelf en je paard!

Daarnaast:
 • Zal je ervaren dat het gebruik van zachte ogen meer omvat dan alleen kijken. Het maakt je duidelijk bewust van wat er om je heen, onder je en binnen in jezelf gebeurt;?
 • Wordt het eenvoudiger om te voelen wat de rug van je paard doet met je zit en hoe je wordt bewogen door je paard. Zo wordt je je bewust hoe en wanneer je deze beweging kan beïnvloeden;
 • Brengt het kijken met zachte ogen je ademhaling omlaag, geeft het ontspanning in spieren en door het verminderen van spierspanning verbetert daardoor ook je balans.

Voor wie is zachte ogen geschikt?

Bovengenoemd principe en experiment is voor élke ruiter heel zinvol om in praktijk te brengen, zowel voor manegeruiters, als recreatieve ruiters als wedstrijdruiters. De principes van Centered Riding zijn toepasbaar binnen alle disciplines.

Het vervolg...

Oefen de komende week bovengenoemd experiment en laat ons weten wat het jou gebracht heeft. Welke bewustwording was nieuw voor je? Vond je het makkelijker om te ontspannen en met meer focus te rijden? Wil je meer leren over Centered Riding en de basics? Houdt dan onze website of Facebook pagina in de gaten, want de volgende blog gaat over Blokken bouwen.
Anderen lazen ook:
Wist je dat
Woensdag 14 november 2018·Fun
Wist je dat...
Paarden zowel liggend als staand kunnen slapen, maar voor een diepe slaap (de remslaap) ze wel moeten liggen? Een paar uur remslaap om de paar dagen is al voldoende. Verder doen paarden meerdere korte dutjes verspreid over de dag. En wist je dat paarden het liefst in een groep slapen? Dan staan er paarden op de uitkijk; een paard alleen is toch constant op zijn hoede voor mogelijk gevaar bijvoorbeeld in de vorm van andere dieren.
10 tips voor direct effectievere training van je paard 1
Zaterdag 29 september 2018·Care
10 Tips voor direct effectievere training van je paard (1)
Het trainen van paarden is moeilijk, zeker als je het goed wilt doen. Je moet op zoveel dingen tegelijk letten om een optimaal resultaat te verkrijgen. Je bent letterlijk de fitness trainer en mental coach van je paard. Dit is een grote verantwoordelijkheid.
Drinken in de winter
Dinsdag 15 januari 2019·Seasons
Drinken in de winter
Wat kan dat lekker zijn: na een buitenrit of training je op de bank nestelen met een warme kop chocomel of thee. Als vanzelf grijpen we als het buiten koud is naar een warm drankje. Heb je er al eens over nagedacht dat ook paarden het niet zo prettig vinden om ijskoud water te drinken als het winters weer is?