Een appeltje voor de dorst…? Gezonde traktaties voor je paard

17 september 2018
Iedereen wil zijn paard op z’n tijd verwennen. Tegelijk wil je voorkomen dat je paard of pony te dik wordt. Dit zijn de beste tips voor gezonde traktaties.
Een appeltje voor de dorst gezonde traktaties voor je paard
 • Uit Brits onderzoek blijkt dat paarden dol zijn op bananen. Uit de test kwam naar voren dat wortels, die we allemaal aan onze paarden geven, niet eens in de favorieten-top 5 stonden. Omdat bananen kalium bevatten, wat onder andere goed is voor de spieren, zijn ze ook nog eens gezond voor je paard. Geef desondanks niet teveel bananen vanwege de hoeveelheid zetmeel in deze en veel andere fruitsoorten.
 • Voer appels zonder klokhuis, want in de zaadjes zit een giftige stof. Ook abrikozen, peren, pruimen en perziken geef je zonder pit aan je paard.
 • Sinaasappel en mandarijn mogen ook, maar wel vooraf even schillen!
 • Ook pompoen en watermeloen (zonder schil en pitjes) kun je voeren aan je paard.
 • Aardbeien, frambozen en bosbessen mag je voeren.
 • Is je paard of pony wat aan de zware kant? Geef dan liever geen fruit vanwege de grotere hoeveelheid natuurlijke suikers die erin zitten.
 • Wil je iets zoets geven, overweeg dan honing: het bevat antioxidanten.
 • Naast wortels zijn bleekselderij, rode biet en pastinaak gezond.
 • Geef je paard geen broccoli, bloemkool, witte kool, uien of spruitjes. En geen rauwe aardappelen.
 • Wist je dat veel paarden munt lekker vinden?
 • Welke fruit of groente je ook voert: het spreekt voor zich dat het niet aan het rotten is. Zorg ook dat er op wortels niet teveel zand zit.
 • Geef je maatje niet teveel in één keer.
 • Is je paard een gulzige eter? Zorg ervoor dat de stukjes fruit die je geeft, niet te groot zijn. Als je paard niet goed kauwt voorkom je zo dat er te grote stukken in een keer naar binnen gaan! Te kleine stukjes snijden van het voer is trouwens ook niet optimaal, want uitgebreid kauwen zorgt juist voor een goede spijsvertering.
 • Is je paard echter op leeftijd en gaat kauwen niet meer zo makkelijk? Pureer zelf appels (zonder klokhuis) en geef hem dit lekkere moesje.
 • Brood is geen goede traktatie, zeker vers brood niet.
 • De normale voeding die je je paard geeft is uitgebalanceerd en bevat veel benodigde vitaminen, vezels en mineralen. Een traktatie is zeker geen vervanging van ruwvoer. Elk paard heeft voldoende ruwvoer van een goede kwaliteit nodig!
 • Geef je wat nieuws aan je paard? Houd altijd in de gaten hoe hij er op reageert.
 • Twijfel je of een bepaalde groente- of fruitsoort kwaad kan voor je paard? Vraag het dan eerst aan je dierenarts!
Daphne doemges engelen
Daphne Doemges-Engelen
Zelfstandig tekstschrijver en fotograaf
Daphne schrijft en fotografeert voor meerdere publieks- en vakbladen, websites en organisaties. Als echte dierenliefhebber schrijft ze graag over paarden. Daphne is getrouwd en heeft een hond, Lucca.
Anderen lazen ook:
Centered riding 3 soft eyes
Woensdag 2 oktober 2019·Care
Centered Riding (3): Soft eyes
In deze 10-delige serie Centered Riding deelt Margreet Bouwmeester, Level 4 Clinician, haar kennis zodat je voor jou en je paard een dynamische balans kunt vinden. Vandaag deel 3: Soft eyes.

De basisprincipes van Centered Riding bestaan uit zachte ogen, een juiste ademhaling, een gecentreerde zit, blokken bouwen, een heldere intentie en geaard rijden. In deze blog vertellen we je meer over het eerste principe van de Basics: “Zachte ogen”.
Alles wat je moet weten over de teek
Woensdag 8 mei 2019·Care
Alles wat je moet weten over de teek!
Het wordt weer lekker weer en daar kunnen we samen met onze huisdieren van gaan genieten. Ook betekent dit dat het weer warmer gaat worden. Lekker, maar het brengt ook wat nadelen met zich mee. Zo steekt de teek de kop weer op. Waar de meeste mensen denken dat ze pas in de zomer actief zijn, is dit niet het geval. Vanaf maart worden deze kleine spinachtigen al actief. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de teek, waar je op moet letten en hoe je jouw huisdier kunt beschermen tegen tekenbeten.
Alternatieve therapieen voor paarden deel 4 homeopathie
Zaterdag 27 oktober 2018·Care
Alternatieve therapieën voor paarden - Deel 4 Homeopathie
Hoest je pony ieder voorjaar weer? En werkt de medicatie slechts tijdelijk? Of blijft jouw paard ondanks gerichte training onverklaarbaar schrikkerig? Goede kans dat de homeopaat met jouw paard goede resultaten bereikt. “Maar er zit niet eens iets in, het is placebo,” roepen stalgenoten. “Het zit nu eenmaal in zijn genen,” zegt de fokker. Wat is homeopathie en wat kan een homeopaat voor je doen? In dit feuilleton van vijf afleveringen bespreken we een aantal alternatieve therapieën voor paarden, vandaag deel 4: Homeopathie.