Help! Ik ben wat te zwaar… kan mijn paard dat aan?

24 september 2018
Elk pondje gaat door het mondje, wordt wel eens gezegd. Maar sommige mensen hebben nu eenmaal aanleg om wat zwaarder te zijn. Paardrijden doet veel voor je conditie, want je verbrandt er stiekem veel calorieën mee. Ben je bang dat je te zwaar bent voor je paard, lees dan dit artikel!
Help, ben ik te zwaar voor mijn paard? Deze vraag kan niet zomaar beantwoord worden. Het ligt aan veel zaken. Een paard dat compact is gebouwd kan in de regel eenvoudiger gewicht dragen dan een paard dat een langere rug heeft. Niet alleen de bouw van het paard speelt mee, ook het postuur én de techniek van de ruiter. Het is echter niet automatisch zo dat een lichtgewicht ruiter een minder zware belasting voor de paardenrug vormt.

Uit onderzoek blijkt dat paarden zeker vijftien tot twintig procent van hun eigen gewicht kunnen dragen. De onderzoekers concluderen dat je voor het welzijn van je paard het beste onder de twintig procent van het lichaamsgewicht van je paard zou moeten blijven. Toch is een iets zwaardere ruiter die technisch goed rijdt en soepel zit, een minder grote belasting voor de paardenrug dan een slanke ruiter die geen goed gebalanceerde zit heeft!

Ook de vorm van de training is van belang: als je met je paard over hoge hindernissen wil springen, is dat zwaarder en meer belastend dan een rustige buitenrit in stap.

Bruno nascimento 149663 unsplash crea

Conditie

Koudbloedpaarden zijn over het algemeen beter geschikt om een last te trekken of dragen dan volbloedpaarden of Arabische paarden. Je zou dus denken: een Haflinger kan makkelijker een zwaardere ruiter dragen dan een Arabier. Ja en nee… Het ligt altijd aan de bouw van het paard wat zijn draagkracht is; zijn spiermassa, gewicht, grootte, conditie van de buikspieren en de lengte van de rug. Heeft je paard zelf al een paar kilo’s teveel? Ook dat moet hij, naast jouw gewicht, meedragen. Niet alleen je eigen conditie, maar ook die van het paard is dus van belang om te bepalen of je paard je goed kan dragen.
Anderen lazen ook:
Het lichaamsaquarium
Zaterdag 15 september 2018·Care
‘Het Lichaamsaquarium’
Is je paard vermoeid? Heeft je paard weinig concentratievermogen en ben jij als baasje gefrustreerd door een gebrek aan verbetering bij het herstel van je paard? Of heeft je paard stalbenen, einschuss, mok, peesproblemen, zomereczeem, hoefbevangenheid etc. Je zou het lymfestelsel van je paard eens moeten laten controleren.
Wist je dat
Woensdag 10 oktober 2018·Fun
Wist je dat...
Basis ehbo kennis kan je paard redden 1
Maandag 25 mei·Care
Basis EHBO-kennis kan je paard redden! (1)
Een ongeluk zit in een klein hoekje, je paard kan struikelen, zich verstappen of een blessure oplopen. Ook klachten als verkoudheid en koorts kunnen plotseling optreden. Wat moet je doen als je paard ineens hulp nodig heeft? In veel gevallen betekent dit: de dierenarts bellen. Maar met basis EHBO-kennis kun je wél alvast iets doen in geval van nood!