Inzet paarden bij therapieprogramma succesvol

9 september 2018
De meeste mensen hebben vast wel eens gehoord van Hulphond Nederland: deze organisatie helpt mensen met een fysieke of geestelijke zorgvraag door de inzet van een hulphond. Sinds een tijdje worden ook dertien paarden ingezet om mensen te helpen! Een gesprek met Dimitri Nadorp van Hulphond Nederland over deze bijzondere samenwerking tussen mens en dier.
Inzet paarden bij therapieprogramma succesvol

Wat is het doel van de dier-ondersteunende therapie en coaching?

"Binnen dit programma werken ervaren therapeuten met speciaal opgeleide therapie-hulphonden en -paarden om mensen met gedrags- en psychische problemen te helpen. De mensen schakelen om uiteenlopende redenen onze expertise in; denk aan traumaverwerking, burn-out of pestproblematiek, maar we zien ook mensen met een licht verstandelijke beperking. Het algemene doel, los van ieders persoonlijke doelen, is deze cliënten meer zelfvertrouwen te geven en hun zelfbeeld te versterken."

Wat is het voordeel van de inzet van paarden bij de therapie?

"Paarden zijn zeer gevoelige dieren. Ze spiegelen, net als honden, onze gemoedstoestand en ons gedrag. Een paard reageert op onze innerlijke belevingswereld. Net zoals de hulphond, is het paard een verlengstuk van de therapeut. Tijdens de therapiesessies reageert het paard op het innerlijk, de overtuigingen en gemoedstoestand van de cliënt. Net als alle dieren doet een paard dat zonder (voor)oordeel; een paard oordeelt niet over iemands uiterlijk en leeft in het moment. Als je jezelf bent, kan een paard je vertrouwen. Paarden spiegelen ons gedrag op basis van hun zintuigen en intuïtie. Als iemand boos of verdrietig is, ziet de therapeut dat terug in het paard. De therapeuten herkennen het gedrag en vertalen dit samen met de cliënt naar alledaagse situaties."

Zijn er specifieke problemen waarvoor paarden voornamelijk worden ingezet?

"Omdat honden en paarden in sommige opzichten anders zijn - het paard als vluchtdier en de hond als jager - stemmen we de inzet van een paard of hond altijd af op de hulpvraag. Paarden worden vooral ingezet bij leerdoelen die draaien om de non-verbale communicatie, en zaken als het omgaan met emoties, weerbaarheid, bewustwording van persoonlijke ruimte, contact toelaten en verbinding aangaan. Terwijl we honden juist vaker inzetten bij zaken als de verbale communicatie, het probleemoplossend vermogen en het leren aangeven van grenzen."

Worden paarden en honden ook wel eens beide ingezet bij een traject?

"Het kan dat binnen één therapietraject inderdaad zowel een hond als een paard wordt ingezet. De therapeut kiest samen met de cliënt voor een bepaalde hond of paard, of juist een combinatie van beide dieren."

Is deze therapievorm succesvol?

"Ja, zeker! Mensen leren tijdens de therapie door zaken te ervaren. Ze gaan actief met het paard aan de slag en krijgen gedurende de therapie inzichten door het contact met het paard of de hond. In relatief korte tijd kunnen we veel bereiken. In 75 procent van de gevallen leiden tien therapie- en coachingsessies met een hulphond en/of -paard al tot een oplossing."

Tot slot een belangrijke vraag; wordt er goed voor de dertien paarden gezorgd?

"Uiteraard! Het welzijn van onze dieren is voor ons essentieel. Daarom werken alle hulphonden en -paarden maximaal twee dagen per week, en niet meer dan dat, met cliënten. Alle paarden zijn eigendom van een manege; ze krijgen in hun vrije tijd veel beweging en hebben voldoende sociaal contact met soortgenoten. Alle trainers en therapeuten hebben uiteraard een opleiding gevolgd in het gedrag van honden en paarden, zodat ze op een goede manier met de dieren omgaan."
Anderen lazen ook:
Mijn paard heeft artrose en nu
Zondag 16 september 2018·Care
Mijn paard heeft artrose, en nu?
Artrose. Het is een ziekte die bij paarden regelmatig wordt vastgesteld. Voor veel eigenaars klinkt de diagnose als een doodvonnis. Dat is het gelukkig niet. Artrose geneest niet, dat klopt, maar in de meeste gevallen kan de ziekte vrij goed gemanaged worden. Ook paarden met artrose kunnen leven zonder pijn, en (grotendeels) normaal functioneren.
Brrrrkoud is een deken echt nodig
Maandag 25 mei·Care
Brrrr...koud! Is een deken echt nodig?
De winter doet zijn intrede in ons land: voor ons mensen begint het zeker ’s ochtends en ’s avonds al flink koud te worden. We beschermen ons dan met een lekker warme winterjas, handschoenen en muts. Niet gek dat we geneigd zijn om ons paard ook in te pakken. Maar heeft je maatje zo’n deken wel nodig?
Help ik vind het lastig weer op te stappen na een val
Woensdag 12 september 2018·Care
Help! Ik vind het lastig weer op te stappen na een val
Iedereen die paardrijdt, weet dat het kan gebeuren; een valpartij. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Een val betekent gelukkig niet automatisch lichamelijk letsel. Maar de gevolgen van een val kunnen toch groot zijn. Bijvoorbeeld als zich in je hoofd het idee heeft genesteld dat het toch wel spannend is, die galop… Vind je het moeilijk om na een val weer op te stappen? Met deze tips krijg je je zelfvertrouwen terug!