Welk hondenras past bij mij?

2 maart
Als je eenmaal besluit om een hond in huis te nemen, is een van de eerste vragen die je jezelf direct stelt “Welk hondenras past bij mij?”
Om deze beslissing makkelijker te maken is het goed om de belangrijkste kenmerken op een rijtje te zetten.
File241

Je bent eruit, er past een hond in je leven, maar welk ras? Natuurlijk hebben alle honden liefde, tijd en aandacht nodig. Meerdere keren per dag een lekkere wandeling, een goede knuffel en veel liefde.
Maar wat is de meest geschikte hond voor jou?

Karakter

Waarom wil je graag een hond? Het karakter van een hond moet matchen met dat van jou en aansluiten bij wat je van je hond verwacht.
Sommige honden zijn echte knuffelhonden en sommige waken of werken liever. Als karakter en verwachtingen overeenstemmen beleef je het meeste plezier van elkaar!

File235

Uiterlijk

Het uiterlijk hangt nauw samen met de verzorging. Langharige honden zien er vaak mooi uit maar hebben ook veel verzorging nodig.
Ook de grootte van de hond is een overweging. Kleine honden zijn vaak makkelijker mee te nemen. En de kosten qua voeding, speeltjes en een lekkere slaapplek zijn over het algemeen goedkoper.
Kleinere honden worden vaak ouder dan grotere honden. Een Duitse dog wordt gemiddeld 6 tot 8 jaar terwijl een chihuahua een gemiddelde leeftijd van 15 jaar bereikt.

Intelligentie

Sommige honden zijn ontzettend slim en willen graag leren, terwijl andere juist heerlijk eigenwijs zijn. Uit onderzoek blijkt dat border collies, poedels en Duitse herders tot de slimste hondenrassen behoren. Maar de juiste inzet, de wil om te werken en gehoorzaamheid zijn minstens zo belangrijk.

File238

Gehoorzaamheid

Hoewel de gehoorzaamheid van een hond grotendeels aan zijn opvoeding ligt, luisteren sommige rassen van nature beter en willen zij ook graag werken voor hun baas. Herdershonden en Australische schapenhonden hebben bijvoorbeeld een groot uithoudingsvermogen en van nature de skills om hun werk goed te doen. Golden retrievers zijn de makkelijkste rashonden om te trainen en worden dan ook regelmatig ingezet als therapie- en hulphond. Labradors staan bekend om hun loyaliteit aan hun baas en worden regelmatig ingezet als hulphond, omdat ze zo goed luisteren.

Activiteitsniveau

Actieve honden hebben elke dag veel beweging nodig. Dus ben je sportief dan zal deze hond beter bij je passen dan als je slecht ter been bent en niet zo heel ver kunt gaan wandelen.
Greyhounds staan bekend als snelle honden. Maar zijn in het algemeen toch liever lui en rennen daarom liever korte dan lange afstanden. De weimaraner en de jack russell terriër kunnen lange afstanden wel prima aan. Border collies, Duitse herders en dalmatiërs staan erom bekend dat ze meer beweging nodig hebben. Buldoggen, grote honden zoals Duitse dogs en kleine honden zoals mopshonden en chihuahua’s zijn daarentegen weer liever lui dan moe.

File237

File240

Erkende hondenrassen

De FCI, Fédération Cynologique Internationale (het overkoepelende rashondenorgaan) heeft meer dan 300 honden officieel erkend. Door het matchen op overeenkomsten zoals uiterlijk, karakter en inzet heeft de FCI deze verdeeld in 10 verschillende groepen.

De verschillende rasgroepen zijn:
1   Herdershonden en veedrijvers
2   Pinschers, schnauzers, molossers en sennenhonden
3   Terriërs
4   Dashonden
5   Spitsen en oertypen
6   Lopende honden en zweethonden
7   Voorstaande honden
8   Retrievers, spaniëls en waterhonden
9   Gezelschapshonden
10 Windhonden

Dus: Zaak is om eerst goed na te denken over wat jij belangrijk vindt in een hond. Goed luisteren, lekker eigenwijs of heel actief. Kies een hond die past bij wat jij belangrijk vindt en wat jij je nieuwe viervoeter kunt bieden.

Alle honden hebben een eigen karakter wat niet altijd overeenkomt bij het algemene karakterbeeld van een ras. Dus ook een goede eerste klik is heel belangrijk!

File239
Anderen lazen ook:
Help ik vind het lastig weer op te stappen na een val
Woensdag 12 september 2018·Care
Help! Ik vind het lastig weer op te stappen na een val
Iedereen die paardrijdt, weet dat het kan gebeuren; een valpartij. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Een val betekent gelukkig niet automatisch lichamelijk letsel. Maar de gevolgen van een val kunnen toch groot zijn. Bijvoorbeeld als zich in je hoofd het idee heeft genesteld dat het toch wel spannend is, die galop… Vind je het moeilijk om na een val weer op te stappen? Met deze tips krijg je je zelfvertrouwen terug!
Brrrrkoud is een deken echt nodig
Maandag 25 mei·Care
Brrrr...koud! Is een deken echt nodig?
De winter doet zijn intrede in ons land: voor ons mensen begint het zeker ’s ochtends en ’s avonds al flink koud te worden. We beschermen ons dan met een lekker warme winterjas, handschoenen en muts. Niet gek dat we geneigd zijn om ons paard ook in te pakken. Maar heeft je maatje zo’n deken wel nodig?
Paarden bij elkaar actief op zoek naar weidemaatjes voor eenzame paarden
Vrijdag 19 april 2019·Column
Paarden bij Elkaar: actief op zoek naar weidemaatjes voor eenzame paarden
In een persbericht dat er rond Valentijnsdag uit ging, lanceerde de KNHS de campagne ' Deel je wei, iedereen blij'. Dit initiatief werd breed gedragen, want ook de Dierenbescherming, Stichting Dier & Recht en de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra haakten aan. Er is echter nog een vijfde partij, eentje die niet alleen voorlichting en adviezen geeft maar daadwerkelijk de boer op gaat: paardendatingservice Paarden bij Elkaar.