Dolfijntherapie

13 mei
Een van Claire Schroijens werkzaamheden betreft zorg voor ‘anders getalenteerde jongeren’. Ze hoort en leest vaak ‘kinderen met een beperking’ en dat voelt voor haar niet juist. ''Ieder kind is ok zoals hij of zij is. We hebben allemaal wel iets maar we hebben zeker ook allemaal talenten. En in onze wereld is juist dit waar we naar kijken.'' In deze column neemt Claire je mee op reis...
Image 3

Het is algemeen bekend dat zowel kinderen als volwassen die emotioneel of mentaal erg op slot zitten of opgesloten zijn in zichzelf (autisme) heel goed reageren op contact met dieren. Vooral dieren met een hoog aaibaarheidsfactor. Paarden en dolfijnen zijn daar een goed voorbeeld van.

Een van onze jongste zorg meiden ‘Gwen’ die wekelijks komt helpen met, tussen en voor de paarden heeft het Rubinstein Taybi syndroom. Dit kenmerkt zich in een karakteristiek gezicht, brede duimen en brede tenen en een matige verstandelijke handicap. Ze vind het heerlijk om ons te helpen met de verzorging van de paarden, tutten met de honden, knuffelen met de konijnen, eitjes rapen van de kippen, pony rijden en ga zo maar door, een echte dierenliefhebster!

Enkele jaren geleden werden haar ouders getipt op dolfijntherapie en zo is ze al diverse keren met haar familie naar Benidorm afgereisd om daar deel te nemen aan deze zeer bijzondere training. Bij terugkomst waren wij telkens weer verbaasd over de ontwikkelingen die ze liet zien. We ervaren zelf hoe goed therapie met dieren onwijs mooie resultaten met zich mee kan brengen, jongeren die door de aanwezigheid van de dieren meer gaan ontspannen, meer zelfvertrouwen krijgen, angsten overwinnen, uitdagingen aan willen gaan en ga zo maar door. Vandaar dat we nieuwsgierig werden wat daar nu precies in het water gebeurde bij de aanwezigheid van de dolfijnen. Een mooie reden om dit jaar mee te gaan op dolfijnavontuur! En geloof me; het was echt DOLFIJN!

Image 3apng

Mijn partner Jos en ik volgden een ‘dolfijntherapie-training’ van 6 dagen, waar we werden meegenomen in de wereld van deze buitengewone dieren. We leerden over hun evolutie, over hun natuurlijke behoeftes, hun gedrag en zeker zo belangrijk hun manier van communiceren met elkaar. De leefomgeving van de dolfijnen op deze plek was uitmuntend verzorgd. Ze kregen superieure verzorging en werden wekelijks door dierenarts gecontroleerd op hun gezondheid. Er was speelgoed in overvloed (dolfijnen spelen echt onwijs graag) en de trainers en therapeuten werken echt vanuit hun passie voor deze dieren. Sommige van de aanwezige dolfijnen waren zelfs gered uit vervelende situaties en hadden hier een nieuw tehuis gekregen. Al met al een plek waar het allemaal heel goed verzorgd en geregeld is.

Hoe werkt deze therapie?

Dolfijnen produceren ultrasone trillingen en oriënteren zich met behulp van echolocatie en echo-oriëntatie. Deze trillingen worden door de omgeving teruggekaatst en door het gehoor opgevangen. Door in de directe omgeving te zijn van deze “ultrasone trillingen” worden effecten op het brein van de mens waargenomen, alfa hersengolven nemen toe (ontspannen, alerte staat) en een afname van bèta hersengolven (opgewonden gemoedstoestand) wat resulteert in betere concentratie, prestatie maar ook heel belangrijk het verbeterd de slaapkwaliteit (wat weer heel belangrijk is voor het zelfhelend vermogen van het lichaam). Maar we zagen ook verbeterende effecten zoals: een beter gevoel van eigenwaarde, meer zelfvertrouwen, verlichting van diverse fysieke klachten, verbeterde sociale vaardigheden, zwakke spieren worden versterkt en gespannen spieren ontspannen.

Image 6png

Hoe ging dit dan precies in zijn werk zul jij je nu mogelijk afvragen? Ieder kind kreeg dagelijks een half uur dolfijntherapie, dit m.b.v. begeleiding van ervaren dolfijntherapeuten. De sessie startte met circa 10 minuten in het water en te ervaren of de dolfijnen dichtbij wilden komen. De dolfijnen werden hier geheel vrij in gelaten, hier kwamen geen trucjes of spelletjes aan te pas. Dolfijnen zijn, zoals eerder gezegd, gek op spelletjes als hier een beloning tegenover staat, maar in het kader van veiligheid werd dit bewust niet toegepast. Des te mooier was het dan ook voor de kinderen wanneer de dolfijn of dolfijnen (ja soms kwamen ze met meerdere) dichtbij kwamen. Door zo dichtbij te zijn en de ultrasone trillingen hun invloed uitoefende werd er bij de kinderen een verandering waargenomen in hun hersenactiviteit.

Na deze 10 minuten nam men plaats aan de rand van het water waarbij er therapie werd toegepast door middel van gesprekjes, beeldende informatie, bewuste vragen en tal van oefeningen passende bij de hulpvraag van het kind.
Na deze ook weer 10 minuten werd de therapie afgesloten om nog even samen in het water te gaan en de dolfijnen te bedanken. Deze dagelijkse korte sessies brachten zo ontzettend veel “less is more”. De bewuste oprechte aandacht voor het kind, het bijzijn van de dolfijnen met hun magische werking, de zachtheid van het water en het zonnetje aan de hemel.

Deze ingrediënten waren echt om van te smullen en de resultaten waren gewoonweg verbluffend. Dankbaar kijken wij terug op een zéér bijzondere ervaring, het was echt genieten om Gwen intens te zien genieten, hoe zacht en liefdevol ze contact zocht en welke uitwerkingen dit al zo snel bracht binnen haar persoonlijke ontwikkeling. Wij zijn van mening dat dit echt een zeer bijzondere therapie is. Daarbij heeft uitgebreid onderzoek aangetoond, dat dolfijnen kinderen stimuleren zich verder te ontwikkelen en dat kinderen tot vier keer zo snel leren wanneer ze therapie volgden die gecombineerd word met interactie met dolfijnen. Dolfijntherapie kan bijdragen aan een fundamentele vooruitgang in de toekomst.
Claire schroijen
Geschreven door:
Claire Schroijen
Claire Schroijen is al sinds jonge leeftijd geïnspireerd door de onvoorwaardelijke liefde van de edele viervoeters, hun manier van communiceren, bewegen, hun natuurlijke behoeftes, kortom “hoe paarden in het leven staan”. Dankzij de liefde van deze dieren is Claire geworden wie ze nu is. De paarden zijn haar ware leermeesters die iedere dag weer nieuwe inzichten bezorgen.
Anderen lazen ook:
Paarden bij elkaar actief op zoek naar weidemaatjes voor eenzame paarden
Vrijdag 19 april·Column
Paarden bij Elkaar: actief op zoek naar weidemaatjes voor eenzame paarden
In een persbericht dat er rond Valentijnsdag uit ging, lanceerde de KNHS de campagne ' Deel je wei, iedereen blij'. Dit initiatief werd breed gedragen, want ook de Dierenbescherming, Stichting Dier & Recht en de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra haakten aan. Er is echter nog een vijfde partij, eentje die niet alleen voorlichting en adviezen geeft maar daadwerkelijk de boer op gaat: paardendatingservice Paarden bij Elkaar.
Pannenkoeken en drukte in de achterhoek
Zondag 23 september 2018·Column
Pannenkoeken en drukte in de Achterhoek
Met Timo in de trailer stellen we ons op in de rij voor de receptie, het is al een drukte van belang. Trailers, sommigen met marathonwagens erop, rijden af en aan. Ruiters en aanspanningen rijden alvast een oefenrondje. We staan bij De Heksenlaak in Barchem, morgen begint de Barchemse Paardenvierdaagse. Vier dagen lang rijden we de mooiste routes door de Achterhoek. Dit jaar hebben zo’n 110 combinaties zich ingeschreven. Het grootste deel daarvan zijn menners.
De beste fotografietips jouw paard als model 1
Woensdag 19 september 2018·Lifestyle
De beste fotografietips: jouw paard als model (1)
Misschien maak je iedere week wel een selfie van jou en je paard of pony. Maar soms is het tijd voor het echte werk! Met een beetje aandacht kun je de mooiste foto’s van je paard maken. Met deze tips gaat het zeker lukken: succes!