Het is herfst! Tips om je paard gezond en sterk te houden

1 november 2019
De blaadjes zijn inmiddels al gevallen, het is vroeg donker en je voelt de eerste plaagstootjes van de winter al… Ja, het is onmiskenbaar herfst! Al deze veranderingen hebben ook zo zijn invloed op je paard. Wil je jouw paard ook in dit seizoen optimaal verzorgen, lees dan de tips in dit artikel goed door.
Horse autumn 2

Bijvoeren

Wist je dat in het najaar de samenstelling van het gras verandert? Het gras groeit minder hard dan in het voorjaar en zomer en bevat ook minder voedingswaarden. Ook zitten er minder eiwitten in het gras in het najaar. Daarom is het belangrijk om in de herfst- en wintertijd je paard bij te voeren. Het beste is het om de tijd dat je paard in de wei doorbrengt met grazen met kleine stapjes te verkorten. Een plotselinge omschakeling van voer is nooit goed; zeker oudere paarden zijn daar extra gevoelig voor.

Horse autumn

Het feit dat je paard iets meer uur op stal zal staan dan in de zomer, heeft zijn invloed op je paard. Zijn darmen kunnen beter hun werk doen als je paard voldoende beweging krijgt. Maak daarom niet te grote stappen in één keer bij het afbouwen van de tijd dat je paard in de wei kan grazen. Zo kan het lichaam van je paard beter wennen aan de toename van kuilvoer en hooi.

Vezels en vocht

Ruwvoer geeft het paard de broodnodige vezels en energie: alles wat het lichaam nodig heeft om gezond te blijven. In deze tijd van het jaar wordt de wintervacht van je paard aangemaakt. Dat kost het lichaam veel energie, dus het is belangrijk om die energie met ruwvoer aan te vullen. Naast eten is drinken natuurlijk ook belangrijk. Is het je al eens opgevallen dat paarden over het algemeen minder drinken als de temperatuur daalt? Het is belangrijk dat je paard voldoende vocht binnen krijgt; let hier daarom goed op en biedt eventueel een liksteen aan.

Bewegen en schuilen

Nu gaven we net aan dat je de tijd van je paard in de wei stap voor stap verkort. Dat wil echter niet zeggen dat je paard in de late herfst en winter helemaal op stal moet staan: juist niet! Het is immers heel belangrijk voor ieder paard om voldoende te kunnen bewegen. We gaan uit van minimaal vier maar toch liever nog meer uur per dag! Het is niet alleen goed voor zijn lichaam, maar ook voor zijn geest om buiten te zijn: als je paard lekker in de frisse lucht kan dollen met maatjes, of als je een mooie wandeling met hem maakt, voorkom je dat hij zich gaat vervelen. Wil je jouw paard beschermen tegen regen en wind, dan hoef je hem niet op stal te houden: een beschutte plek in de vorm van een schuurtje, overkapping of schuilstal is dan een uitkomst. Voor de hoefgezondheid is het ook essentieel dat je paard niet de hele dag in het vocht staat. Zorg daarom voor genoeg droge grond op het terrein waar je paard staat.

Horse autumn 3

Voor lichaam en geest

Toch zul je niet kunnen voorkomen dat je paard in dit seizoen wat meer op stal staat dan in de zomer. Des te meer reden om te zorgen dat die stal piekfijn in orde is! Een schone stal spreekt voor zich, maar kijk vooral ook of je paard in de stal wat prikkels kan krijgen. Bijvoorbeeld door een speelbal of een maatje dat bij hem staat.
Geef je paard verspreid over de dag eten. Ook dat zorgt ervoor dat hij zich niet zo snel gaat vervelen. Tegelijk is het ook nog eens goed voor zijn lichaam, omdat dit het meeste lijkt om hoe je paard in de natuur ook bezig zou zijn met eten: paarden grazen gedurende een groot deel van de dag, in plaats van dat ze op één moment heel veel eten.

Als je met al deze tips aan de slag gaat, doe je er alles aan om je paard gezond en sterk door de herfst te loodsen!
Anderen lazen ook:
Een lekker kussen voor je huisdier comfortabel en hip
Maandag 25 mei·Lifestyle
Een lekker kussen voor je huisdier: comfortabel én hip!
Veel paardenliefhebbers hebben thuis nog een ander maatje dat deel uitmaakt van het gezin: je trouwe viervoeter in de vorm van een hond of kat hoort er natuurlijk helemaal bij. Een lekker kussen of comfortabele mand is daarom een must. Natuurlijk wil je wel het liefst iets dat er ook nog eens mooi uitziet én kwaliteit biedt.
Is it a boy or is it a girl
Woensdag 27 februari 2019·Column
Is it a boy or... is it a girl?
En daar zat ik dan als beginnende fokker van de, met gevaar voor uitsterven bedreigde, Bosnian Mountain Horses... Hoe het allemaal kwam zal ik wel een andere keer uitleggen, maar in deze column wil ik jullie meenemen in mijn verhaal over “de geboorte“ van mijn veulen.
Basis ehbo kennis kan je paard redden 2
Maandag 25 mei·Care
Basis EHBO-kennis kan je paard redden! (2)
In het eerste artikel over EHBO bij paarden ging het over wat je kunt doen als je paard koorts of koliek heeft, of als er sprake is van een flinke wond. Helaas kan er nog veel meer mis gaan… In dit artikel hebben we het over wat je kunt doen als je paard een slokdarmverstopping heeft, zijn been misschien is gebroken of als er hoefproblemen zijn.